Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zenica

“Zmajice” dva puta vodile i bile na pragu senzacije, Srbijanke na 2:2 poravnale u 87. minuti

zmajice
Foto: Fena

Revanš se igra u utorak, 29. oktobra u Staroj Pazovi

Ženska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, u prvom susretu 1. kola baraža za plasman na Evropsko prvenstvo 2025. godine u Švajcarskoj, bila je na pragu senzacije protiv favorizirane Srbije, ali je meč u Trening centru N/FS BiH u Zenici okončan bez pobjednika i rezultatom 2:2 (1:1).

Gošće su na početku imale više od igre, terensku inicijativu te su već u petoj minuti preko Tijane Filipović postigle i gol, ali je nakon intervencije WAR-a taj gol poništen zbog ofsajda. Gošće su zamalo došle u vodstvo i u 19. minuti, nakon nespretne intervencije Melise Hasanbegović u svom petercu. Hasanbegović je poslala loptu zamalo iznad prečke.

U jeku napada gošći, “Zmajice” su u 20. minuti došle u vodstvo od 1:0, a strijelac je bila Emina Ekić. Prethodno je po lijevoj strani istrčala kontru Dajana Spasojević, a bh. kapitenica Milena Nikolić propustila loptu za Ekić, koja se sa desne strane oslobodila svojih čuvarica te pogodila donji desni ugao golmanice Milice Kostić.

Gošće su poravnale u 28. minuti nakon slobodnog udarca sa desne strane, kojeg je izvela Tyla Jay Vlajnić, a bh. golmanica Almina Hodžić nespretno istrčala sa svoga gola pa je Nina Matejić poslala loptu u nebranjenu mrežu za 1:1.

Hodžić se minute kasnije iskupila za grešku kod gola te je odbranila šut iz izgledne pozicije, sa oko 12 metara po sredini gola, kojeg je uputila Vesna Milivojević. Slična situacija u 36. minuti odvila se i pred golom gošći, kada je, nakon slobodnog udarca sa oko 40 metara kojeg je izvela Ekić, golmanica Milica Kostić u svom petercu ispustila loptu iz ruku pred noge Maje Jelčić, koja nije očekivala kiks pa nije uspjela dobro ni zahvatiti loptu, koja je završila u gol autu pa se na odmor otišlo pri rezultatu 1:1.

U nastavku su bh. nogometšice uspostavile potpunu ravnotežu te su u 52. minuti ponovo došle u vodstvo, sada sa 2:1. Golu je, nakon dobrog šuta Ekić sa oko 18 metara i izbacivanje lopte ispod prečke od strane golmanice Kostić, prethodio korner sa lijeve strane. U gužvi se u petercu gošći najbolje snašla bh. kapitenica Milena Nikolić, koja je iz blizine pogodila mrežu gošći. Ekić je u 65. minuti pala u 16-ercu, ali se nije oglasila italijanska sutkinja Silvia Gasperotti.

Gošće su u 75. minuti izvele dobru akciju po lijevoj strani, a nakon što je bh. golmanica dobro odbranila šut te odbila loptu, Matejić je sa oko 10 metara po sredini gola šutirala te pogodila prečku. Srbija je poravnala u 87. minuti, nakon šuta Vesne Milivojević te nakon što je lopta pogodila u leđa jednu bh. igračicu i promijenila putanju pa je golmanica Hodžić bila nemoćna te je lopta odsjela u mreži za konačnih 2:2.

Filipović u sudijskom dodatku nije uspjela dobro zahvatiti loptu u petercu bh. tima pa je golmanica Hodžić uhvatila loptu.

Revanš se igra u utorak, 29. oktobra u Staroj Pazovi, u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije (19.00 sati), kada će biti i poznat pobjednik ovog dvoboja, koji će u 2. krugu baraža, 27. novembra i 3. decembra, igrati protiv boljeg iz dvomeča Luksemburg – Švedska za plasman na EP te odlazak u Švicarsku.