Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđeno Fokusu

I SIPA učestvuje u istrazi u Bosanskoj Krupi nakon ubistva policajca

SIPA
FOTO: Pixsell/ Ilustracija

Treba podsjetiti da je Vlada Unsko-sanskog kantona donijela odluku o proglašenju Dana žalosti u ovoj jedinici zbog napada na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi.

Stravičan napad koji se desio sinoć u Bosanskoj Krupi i u kojem je maloljetnik ubio policajca i ranio još jednog okarakterisan je kao “terorizam”.

Podsjećamo, kako smo ranije objavili ubijeni policajac je Ozren Maran iz Bosanskog Novog, dok je ranjeni policajac Avdo Hasanović iz Bosanske Krupe.

Čin okarakterisan kao terorizam

Iz MUP-a USK su naveli da će se istragom utvrditi tačan uzrok i motiv ovog čina.

Inače, kako su za Fokus potvrdili i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) se nalaze na terenu, odnosno Bosanskoj Krupi.

Kako nam je potvrdila Jelena Miovčić, portparolka SIPA-e, pripadnici ove agencije su se ukljućili u istragu.

“To se odnosi samo na nadležnosti SIPA-e i u tom pogledu ćemo preduzeti sve mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja i dokumentovanja navedenog slučaja”, kazala nam je Miovčić.

Napomenula je da, obzirom da se radi o maloljetnom licu, koje se tereti za počinjenje ovog krivičnog djela, a sve u interesu istrage, SIPA neće davati više informacija, dok se ne okončaju sve aktivnosti.

Nakon sinoćnjeg napada u Bosanskoj Krupi, koji je okarakterisan kao teroristički čin, i Policijski službenici Uprave policije MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona u petak su pojačali mjere i radnje u cilju zaštite objekata MUP-a i drugih javnih institucija od značaja na području ovog kantona.

Mjere sigurnosti i u ZHK

“Mjere su pojačane nakon jučerašnjeg događaja u Unsko-sanskojom kantonu, gdje je jedan policijski službenik ubijen, a drugi teško ozlijeđen, i nakon što se nadležno tužilaštvo očitovalo da postoje obilježja krivičnog djela terorizma”, objavio je MUP ZHK.

Treba podsjetiti da je Vlada Unsko-sanskog kantona donijela odluku o proglašenju Dana žalosti u ovoj jedinici zbog napada na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi.