Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

konferencijska liga

Borac protiv APEOL-a stigao do historijske pobjede, junak je Stefan Savić

Foto: APOEL FC

Ovim trijumfom i nakon remija u prvom kolu sa grčkim Panathinaikosom, bh. prvak je ostvario ogroman uspjeh u Konferencijskoj ligi

Fudbalski klub Borac iz Banje Luke napravio je veliki korak u grupnoj fazi Konferencijske lige, savladavši kiparski APOEL u gostima rezultatom 1:0. U veoma uzbudljivom meču odigranom u Nikoziji, bh. prvak je pokazao čvrstinu i disciplinu, a ključni trenutak desio se u 64. minuti, kada je Savić postigao odlučujući pogodak.

Utakmica je počela mirno, bez većih prilika u prvih deset minuta, iako je domaćin APOEL preuzeo inicijativu i pokušavao napadati preko El Arabija i Tejere. Borac je od samog početka bio pod pritiskom, ali je odbrana, predvođena Manojlovićem, uspješno neutralisala početne nalete domaćina. U 11. minuti, Tejera je uputio slobodan udarac, ali Manojlović je bio siguran na golu i uhvatio loptu bez problema.

Pritisci APOEL-a

APOEL je nastavio s pritiscima, pa su u 17. minuti domaći ponovo zaprijetili preko El Arabija, no odbrana Borca je uspjela da blokira njegov udarac. Kiparski tim je zadržavao loptu, ali nije uspijevao da stvori ozbiljne prilike sve do 24. minute, kada je Petrović postigao gol nakon slobodnog udarca Tejere. Ipak, nakon VAR provjere, pogodak je poništen zbog ofsajda, te je rezultat ostao 0:0.

Foto: APOEL FC

Do kraja prvog poluvremena, APOEL je imao nekoliko pokušaja, najviše kroz prekide, ali je Borac bio disciplinovan u odbrani. U 38. minuti, Petrović je ponovo zaprijetio glavom nakon kornera, ali lopta je otišla preko gola, čime je okončano prvo poluvrijeme.

Drugo poluvrijeme počelo je sličnim tempom, s APOEL-om koji je kontrolisao posjed, dok je Borac čekao svoju priliku iz kontri. U 51. minuti gosti su imali prvu priliku preko Savića, koji je ubacio loptu, ali je Despotović napravio prekršaj u napadu, te je akcija prekinuta.

Ključni trenutak meča dogodio se u 64. minuti, kada je Borac iskoristio svoju šansu. Savić je izveo slobodan udarac sa strane, lopta je prošla kroz šesnaesterac APOEL-a, nikoga nije zakačila i prevarila je golmana Beleca, završivši u mreži domaćih.

Nakon primljenog gola, APOEL je intenzivirao napade. Domaći su stvarali pritisak oko gola Borca, posebno u 69. minuti kada je blokiran pokušaj Corbua. Bah je također imao priliku u 79. minuti, ali Manojlović je bio siguran na golu Borca i sačuvao svoju mrežu netaknutom.

Borac odolio naletima

Iako su domaći vršili konstantan pritisak u posljednjim minutama, pokušavajući doći do izjednačenja, odbrana Borca pokazala je zavidnu čvrstinu. Vranješ se u 77. minuti spetljao u kontri, a prilika da Borac postigne drugi gol je propala, no gosti su uspjeli kontrolisati tempo utakmice i izdržati do kraja.

Manojlović je u 69. minuti dobio žuti karton zbog zadržavanja, ali je uprkos tome bio ključna figura u odbrani Borca, braneći sve pokušaje APOEL-a, uključujući i udarac Abagna sa 20 metara u 74. minuti, koji je prošao malo pored gola.

I pored velikog pritiska domaćina, Borac je uspio da izdrži završni nalet i osigura važnu pobjedu. Ovim trijumfom i nakon remija u prvom kolu sa grčkim Panathinaikosom, bh. prvak je ostvario ogroman uspjeh u Konferencijskoj ligi.