Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pojašnjeno za Fokus

Kako i da li “crnolistaši” primaju platu: Ambasada SAD poslala upozorenje

Ambasada SAD
Foto: Ambasada SAD

“Tako bi se osigurale da ne krše sankcijske zakone SAD pružanjem usluga pravnim ili fizičkim licima koja pokušavaju izbjeći sankcije”, jasno su naveli iz Ambasade SAD za Fokus.

Ministarstvo finansija i trezora BiH, a na čijem je čelu SNSD-ov Srđan Amidžić je prema informacijama koje su izašle u javnost, poslalo u sve tri pošte u Bosni i Hercegovini, da se prijave na javni poziv, a razlog je isplata plata državnim službenicima koji su pod sankcijama SAD.

Podsjećamo, pod američkim sankcijama nalazi se cijeli vrh RS, predvođen Miloradom Dodikom, premijerom Radovanom Viškovićem, članicom Predsjedništva iz RS Željki Cvijanović i predsjednikom NSRS Nenadom Stevandićem.

Gašenje računa

Kako je navedeno, jedina koja se odazvala jeste Pošta RS, preko koje sada političari iz entiteta RS, a koji su u državnim institucijama, primaju platu.

milorad igor dodik
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Podsjećamo, u martu ove godine, većina banaka u RS, a kasnije i u FBiH su počele s gašenjem računa pravnim i fizičkim licima, a koja su se našla na crnoj listi.

Još uvijek nije poznato funkcioniše ovakav način isplate.

Ipak, i ovih radnji, odgovorni bi se vrlo lako mogli suočiti sa određenim sankcijama. Naime, kako su potvrdili iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH za Fokus, sankcije SAD mogu se primijeniti na svaku instituciju koja pruža materijalnu podršku pojedincima ili kompanijama koji su pod sankcijama Amerike.

“Kao što je vršiteljica dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD, Anna Morris, naglasila u svojim javnim nastupima 7. marta, sankcije SAD mogu se primijeniti na svaku instituciju koja pruža materijalnu podršku pojedincima ili kompanijama koji su pod sankcijama SAD. Kada pojedinci ili institucije obavljaju transakcije sa sankcionisanim licima ili za njih, izlažu se riziku od sankcija”, naveli su nam.

Odgovarajuće mjere usklađenosti

Naveli su da bi sve relevantne institucije trebale imati uspostavljene i pravilno provedene odgovarajuće mjere usklađenosti.

“Tako bi se osigurale da ne krše sankcijske zakone SAD pružanjem usluga pravnim ili fizičkim licima koja pokušavaju izbjeći sankcije”, jasno su naveli iz Ambasade SAD za Fokus.

Podsjećamo, i pomoćnik državnog sekretara SAD Anthonyja Blinkena, Jame O'Brien je nedavno naglasio da će nastaviti koristiti sve alate koji su na raspolaganju, uključujući sankcije, za sve one koji podrivaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

James O Brien
Foto: IMAGO/Rod Lamkey / CNP /MediaPunch/IMAGOSTOCK&PEOPLE/Pixsell

“Nastavit ćemo koristiti sve alate koji su nam na raspolaganju, uključujući sankcije, kako bismo odbranili svoje interese pozivajući na odgovornost one koji su uključeni u antidaytonske, koruptivne ili antidemokratske aktivnosti, uključujući gospodina Dodika i njegove pomagače. Upravo te aktivnosti štete samo građanima BiH, pa tako i stanovnicima Republike Srpske, i treba prestati. Oni koji su u njih uključeni bit će podvrgnuti sankcijama, kao i svi koji im materijalno pomažu”, naveo je.