Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zona borbenih dejstava

Ukrajina objavila gdje su raspoređeni vojnici iz Sjeverne Koreje: “U borbenoj zoni su”

sjeverna koreja rusija
Foto: Screenshot/X

Putin nije negirao da se sjevernokorejske trupe trenutno nalaze u Rusiji

Ukrajinska vojna obavještajna služba saopćila je danas da su prve sjevernokorejske jedinice obučene u Rusiji raspoređene u regionu Kursk, ruskoj pograničnoj oblasti gdje su ukrajinske snage izvele operaciju u augustu.

Kremlj je ranije odbacio izvještaje o raspoređivanju severnokorejskih trupa kao “lažne vesti”, međutim, predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da je stvar Moskve kako će da primijeni sporazum o partnerstvu sa Pjongjangom, prenio je Reuters.

Putin nije negirao da se sjevernokorejske trupe trenutno nalaze u Rusiji, navela je agencija.

“U zoni su borbenih dejstava”

“Prve jedinice vojske iz DNRK, koje su obučavane na istočnim ruskim poligonima, već su stigle u zonu borbenih dejstava rusko-ukrajinskog rata. Konkretno, 23. oktobra 2024. zabilježeno je njihovo prisustvo u regionu Kursk”, navodi se u saopćenju ukrajinske obavještajne agencije.

Pored toga, ukrajinska vojna obavještajna agencija je saopštila da se ukupno oko 12.000 sjevernokorejskih vojnika, uključujući 500 oficira i tri generala, već nalazi u Rusiji, a da se obučavaju u pet vojnih baza.

Zamjenik ruskog ministra odbrane Junus-Bek Jevkurov imenovan je odgovornim za nadgledanje obuke sjevernokorejske vojske, saopćila je obavještajna agencija.

Ukrajina je ranije pozvala svoje saveznike da odlučno odgovore na umiješanost Sjeverne Koreje u rat uvođenjem novih sankcija i daljom izolacijom Pjongjanga.

SAD su jučer saopćile da su vidjele dokaze da je Sjeverna Koreja poslala 3.000 vojnika u Rusiju radi mogućeg raspoređivanja u Ukrajini.

Oglasila se i Južna Koreja

Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje saopćila je da je Sjeverna Koreja poslala 3.000 vojnika, uključujući specijalne snage, na ruski Daleki istok radi obuke i aklimatizacije u tamošnjim vojnim bazama, vjerovatno da bi bili raspoređeni za borbu u ratu.

Veze Moskve i Pjongjanga postale su dublje nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. i potpisale sveobuhvatan sporazum o strateškom partnerstvu u junu.

Putin je rekao da sporazum uključuje klauzulu o uzajamnoj pomoći kako bi se pomoglo drugoj strani da odbije spoljnu agresiju.

Kako navode Kijev i njegovi zapadni saveznici, Sjeverna Koreja je isporučila balističke rakete i municiju Rusiji za njen rat u Ukrajini.

Pjongjang je to negirao.