Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Španija

Imali morbidan plan: Uhapšena četvorica navijača zbog poticanja mržnje prema Viniciusu

Foto: IMAGO/Bagu Blanco / PRESSINPHOTO/IMAGOSPORT/Pixsell

Španski nogometni savez tada je podnio prijavu zbog poticanja mržnje, što je policija navela kao razlog za njihovo hapšenje koje se dogodilo 14. i 15. oktobra

Četiri su osobe uhićene za vođenja koordinirane kampanje govora mržnje prema igraču Real Madrida Brazilcu Viniciusu prije madridskog derbija između Reala i Atletica 29. septembra, objavila je španska policija u četvrtak.

Kako pišu španski mediji radi se o navijačima Atlética, a smatra ih se “navodnim pokretačima” kampanje #metropolitanoconmascarillas, koja je postala viralna na društvenim mrežama gdje su pozivali ljude da dođu i prisustvuju madridskom derbiju s hirurškim maskama na usta kako bi mogao slobodno vrijeđati protivničke igrače, posebice Viniciusa.

Španski nogometni savez tada je podnio prijavu zbog poticanja mržnje, što je policija navela kao razlog za njihovo hapšenje koje se dogodilo 14. i 15. oktobra.

Optuženi su da su poticali navijače da odu na stadion “kako bi izvikivali ponižavajuće i diskriminirajuće uvrede s rasističkim konotacijama”, objašnjava policija u svom priopćenju bez izravnog imenovanja brazilskog napadača koji je žrtva brojnih rasističkih istupa od dolaska u Španiju 2018.

Meta rasističkih napada

U junu 2023. četvorici Atléticovih navijača, optuženih za vješanje lutke s likom Viniciusa Jr. na mostu u glavnom gradu Španije, španske su vlasti zabranile pristup stadionima na dvije godine. Kazneni postupak protiv njih još je u toku.

Dana 26. septembra, navijač španskog kluba Mallorca osuđen je na 12 mjeseci zatvora i tri godine zabrane dolaska na stadione zbog rasističkih uvreda usmjerenih prema zvijezdi Real Madrida i bivšem igraču Villarreala Samuelu Chukwuezeu.

Ovo je bila treća kaznena presuda izrečena u posljednjih nekoliko mjeseci za rasističke uvrede protiv igrača Real Madrida, uključujući i Viniciusa Juniora.

Dana 10. juna, trojica Valencijinih navijača osuđena su na osam mjeseci zatvora zbog izricanja rasističkih uvreda na stadionu svog kluba u svibnju 2023., već usmjerenih na brazilskog napadača.

Ovi incidenti, koji su izazvali val međunarodnog negodovanja, zapalili su raspravu u Španiji, gdje su slučajevi rasizma česti već nekoliko decenija na nogometnim stadionima, unatoč radu vlasti.