Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

subvencijske prevare

Masovna hapšenja u Hrvatskoj, akciju vode evropski tužitelji: Na svinjama ukrali devet miliona eura

hrvatska hapsenje
FOTO: Pixsell

Danas uhapšenog Miljenka Pivca, bivšeg člana uprave Pivac Grupe, EPPO počeo istraživati još proljetos kada je iz kompanije izuzeta dokumentacija koja se ticala troškova za dobrobit svinja

Ured evropskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv devet hrvatskih državljana i jedne pravne osobe zbog sumnje da su počinili subvencijsku prevaru u vrijednosti većoj od 9 miliona eura i krivotvorili službene isprave. Na zahtjev EPPO-a Policijska uprava međimurska danas je uhapsila svih devet osumnjičenika.

Kompanija pod istragom je Vajda d.d. iz konzorcija Pivac, a među uhapšenima su bivši i sadašnji šefovi Uprave i Nadzornog odbora Vajde Miljenko Pivac, Igor Miljak, Vilim Simon i Alen Kajmović.

Miljenko Pivac pod istragom već nekoliko mjeseci

Danas uhapšenog Miljenka Pivca, bivšeg člana uprave Pivac Grupe, EPPO počeo istraživati još proljetos kada je iz kompanije izuzeta dokumentacija koja se ticala troškova za dobrobit svinja, javlja N1 .

Sada je i uhapšen jer je od marta 2018. do juna 2023. kolegama iz uprave i nadzornog odbora podnio više podnijeli su više zahtjeva za finansiranjem u ukupnom iznosu od preko devet miliona eura. Radilo se o novcu iz hrvatskog Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014 – 2020, konkretno, za poboljšanje dobrobiti životinja u svinjogojstvu.

Od ukupno traženih preko devet miliona eura, kompaniji je isplaćeno više od 5,4 miliona eura subvencija Unije. Naime, kada je utvrdila nepravilnosti u postupanju kompanije, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju uskratila je plaćanje tražene podrške za 2022. godinu u iznosu od 3,6 miliona eura, te je izdala nalog za vraćanje dijela nezakonito primljenih sredstava, što je rezultiralo vraćanjem približno 1,5 miliona eura, saopćio je EPPO.

Inače, to jesu još u junu ove godine potvrdili iz Agencije. 

“Nakon što su predstavnici Agencije tokom 2022. obavili provjere na terenu, Vajdi je naloženo da vrati oko milion i pol eura za 2019., 2020. i 2021. godinu. Za 2022. nije isplaćena podrška ovom korisniku”, potvrdili su iz Agencije za N1.

Kako su otkrili prevaru

Objasnili su i kako su na terenu otkrili muljaže.

“Administrativne kontrole provode se na 100-postotnom uzorku, na svim jedinstvenim zahtjevima prije odobrenja i isplate podrške korisnicima, kažu iz Agencije za plaćanja. Provjere se provode na uzorku od najmanje pet posto privrede po svakoj prijavljenoj mjeri, a ako se kontrolom na terenu utvrde nesukladnosti iznad utvrđenog minimuma, uzorak kontrole se primjereno povećava”, rekli su za N1.