Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvaničan akt

Inspekcija utvrdila: Fudbalski savez KS radi nezakonito!

Foto: Adi Kebo / Zurnal.info

Da li je odzvonilo udruženjima i nepotizmu? Inspekcija utvrdila da u savezu mogu biti samo klubovi. Ostavili su im rok od 30 dana

Inspektorat za sport Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izvršio je nadzor u Udruženju Fudbalski savez KS te je sačinio rješenje u kojem je utvrđeno niz nedostataka i nepravilnosti.

Ovo je treća institucija koja se u proteklom periodu bavi nepravilnostima u Fudbalskom savezu KS, nakon Ministarstva kulture i sporta KS koji je izvršio nadzor, kao i Kantonalnog tužilaštva koje je saslušava svjedoke i prikuplja dokumentaciju, a o čemu je prije dva dana izvijestio Fokus.

Zakon o sportu KS

U rješenju kantonalne inspekcije izdatog jučer, a do kojeg je došao Fokus, naređuje se Fudbalskom savezu KS da u roku od 30 dana otkloni nedostatke i nepravilnosti budući da je prekršen Zakon o sportu KS.

Ključna komponenta ove naredbe jeste da se u savez izvrši udruživanje klubova „koji su  osnovna organizacija u sportu koja može obavljati sportsku aktivnost amaterski ili profesionalno“.

Do sada su ključnu riječ u Fudbalskom savezu KS vodila pojedina udruženja, a iz Ministarstvu su za Fokus ranije izjavili da su to bile tri ili četiri porodice dodajući da se radi o pojavi koja traje od završetka rata do danas. Ovo ministarstvo je upravo u udruženjima sportskih fudbalskih radnika, fudbalskih delegata, fudbalskih veterana te fudbalskih trenera KS pronašlo niz nepravilnosti i ustanovljeno je nepotističko djelovanje usmjereno ka izbornom inženjeringu u Fudbalskom savezu KS kao i u druga tijela na višim nivoima.

Statut FSKS

Kantonalna inspekcija je utvrdila i da sami Statut FSKS nije u skladu sa Zakonom o sportu KS. Kada je riječ o udruživanje Udruženja sportskih fudbalskih radnika u FSKS istaknuto je da je i to urađeno protivzakonito, dok sa nizom klubova to nije učinjeno.

U aktu kantonalne inspekcije citira se niz uredbi Zakona o sportu, kao i međunarodnih konvencija, a shodno tome se zaključuje da FSKS nije pravilno organizovan.

Ukoliko FSKS, kako je naređeno, ne otkloni nedostatke i nepravilnosti, kako se ističe u aktu, uslijedit će sankcije.

Zanimljivo, isti dan kada je sačinjen akt kantonalne inspekcije, iz FSKS su se oglasili s informacijom da su jednoglasno donijeli odluku o stavljanju van snage Kriterija za izbor kandidata u organe i tijela FS KS, NS F BiH i NS/FS BiH.