Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Događaj u Sofiji

Roman ‘U labirintu’ Branimira Šantaka biće predstavljen na susretu pisaca i filmskih autora u Sofiji

Foto: Shura publikacije

Ovo je svjetski nezavisni festival za književne adaptacije za veliko platno, koji redovno posjećuju brojni daroviti stvaraoci iz oblasti kinematografije i književnosti.

Filmski forum “Cinelibri film festival L based-on-books – susret pisaca, izdavača i filmskih autora“ bit će otvoren 25. oktobra u Sofiji, a producentima i režiserima iz Evrope i svijeta predstavit će se desetak pisaca i naslova. Među knjigama koje će biti predstavljene i eventualno se naći na filmskom platnu je i roman “U labirintu“ autora Branimira Šantaka, Sarajlije koji živi u Novom Vinodolskom.

Knjiga je izišla u izdanju “Shura publikacije“ iz Opatije, a vlasnica ove izdavačke kuće Šura Dumanić u izjavi za Fenu kaže da su krajem proljeća dobili poziv da prijave naslove-autore za susret knjige i filma pod nazivom Cinelibri Film Festival koji se od 25. do 28. oktobra održava u Sofiji, kao jedan od EU projekata.

Odlučili su se da kandiduju knjigu “U labirintu“ autora Branimira Šantaka koja je prošla potrebnu proceduru i prihvaćena je, te se našla među 12 izabranih naslova koji će biti predstavljeni na ovom forumu.

-Izuzetno sam zadovoljna kao izdavač knjige jer će se Sarajlija Šantak naći u društvu pisaca i producenata iz Evrope i svijeta, što je već jedan zavidan uspjeh. Nadamo se i da će se naći producenti koji će prepoznati potencijal ovog teksta koji u sebi sadrži i dramu, i triler, i zagonetku koju glavni junak pokušava riješiti – kazala je Dumanić, dodajući da će knjiga uskoro biti dostupna u knjižari Svjetlost u Sarajevu.

Autor romana Branimir Šantak u izjavi za Fenu je kazao da mu je zadovoljstvo što je pozvan na ovaj renomirani festival, gdje se sastaju producenti, režiseri, pisci scenarija i drugi filmski radnici u potrazi za novim temama za film.

-Ovo priznanje mi je drago zbog toga što ću biti predstavljen kao autor iz Bosne i Hercegovine, jer ja sam rođen u Sarajevu, to je moj grad, i u svim mojim knjigama veći dio radnje se odvija u Sarajevu, i priča o Sarajevu. Takođe mi je jako važno što ću imati priliku, još jednom ukazati na jedan veliki problem koji traje desetljećima, vjekovima, a koji je danas možda aktualniji nego ikada, a to je problem ratnih izbjeglica – istakao je Šantak.

Kaže da je “U labirintu” antiratni roman koji govori o ratnim izbjeglicama, njihovim sudbinama, strahovima, snovima, borbi sa nepoznatim i nastojanju da sačuvaju svoj identitet, integritet, pa i dostojanstvo. Posvećen je svim izbjeglicama svijeta.

Radnja romana odvija se na više mjesta i u više vremenskih perioda – od 20-ih godina prošlog stoljeća do 20-ih godina ovog stoljeća, ali ne hronološki već se isprepepliću i mjesta i vrijeme zbivanja. Iz prošlosti u budućnost, iz budućnosti u današnje vrijeme.

Priča je otvorena za reinterpretaciju jer sadrži niz likova, radnji, zapleta i na kraju ostaje otvorena za različite projekcije.

Glavni lik je slika, portret. Ta slika je dva puta nestala zbog ratova – prvi put 1939. godine u Aachenu u Njemačkoj, kada je počeo Drugi svjetski rat, i drugi put u Sarajevu, za vrijeme rata u BiH.

U opisu knjige autor Branimir Šantak je zapisao da je u priči slika metafora za izbjeglice, metafora čovjeka zatečenog u sudbini rata, progona i vječnog lutanja. Poput te slike, i izbjeglice su u lavirintu, lutaju svijetom, pokušavajući da nađu mjesto za život u miru. Ovo je priča o njihovoj borbi s problemima u stranoj zemlji, o brojnim preprekama s kojima se susreću, mnogim nepoznatim “putevima“ i njihovim nastojanjima da održe porodicu na okupu, da sačuvaju svoj identitet, integritet, jezik, tradiciju, kulturu.

Cinelibri, kao prvi međunarodni Book to Film festival na svijetu, godišnji je događaj inspirisan interakcijom umjetnosti – posebno filma i književnosti. Osmišljen da odabere i prikaže filmove zasnovane na ili inspirisane književnim djelima. CineLibri je namijenjen promoviranju (i distribuciji) najimpresivnijih adaptacija knjiga u film, pretežno evropske produkcije i koprodukcije.

Ovo je svjetski nezavisni festival za književne adaptacije za veliko platno, koji redovno posjećuju brojni daroviti stvaraoci iz oblasti kinematografije i književnosti.