Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Edukacija građana

Osteoporoza je najbrže rastuća metabolička bolest, pet puta češće obolijevaju žene

bol u bubrezima
FOTO: Unsplash
Ilustracija

U mjesecu borbe protiv karcinoma dojke, Institut za zdravlje i sigurnost hrane je i ovu priliku iskoristio da ukaže na značaj prevencije te ali i svake bolesti te je prisutnima održano i kratko predavanje, upoznavanje sa značajem i jednostavnošću osnovne prevencije ovog karcinoma.

Osteoporoza se smatra najbrže rastućom metaboličkom bolešću, procijenjeno je da osam do deset posto stanovništva planete boluje od ove bolesti – rečeno je tokom predavanja o temi “Zdrave kosti – osteoporoza i prevencija”, priređenog u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Stručni savjeti

Žene pet puta više obolijevaju od osteoporoze nego muškarci, rečeno je također.

Prema saopćenju Instituta, sve zainteresirane osobe koje su prisustvovale navedenom skupu mogle su izvršiti skrining osteoporoze i dobiti stručne savjete kako da se čuvaju od ovog oboljenja i preveniraju ga.

Pravilna, odnosno uravnotežena prehrana ključ je prevencije, zapravo nastanka osteoporoze uz ostale riziko-faktore, uz adekvatnu fizičku aktivnost, nužno je kako bi se zdravlje kostiju očuvalo što duže i tokom cijelog života zapravo. Važno je unositi raznovrsne namirnice, kao i namirnice bogate kalcijem, prije svega mislimo na nemasne mlijeko i mliječne proizvode, ali i razmišljati o eventualnoj suplementaciji ukoliko vaša prehrana iz bilo kog razloga razloga nije pravilna odnosno uravnotežena i ako smatrate da ne unosite sve mikro i makronutrijente u prehrani usljed užurbanog tempa života ili bilo kog drugog razloga; svakako se opet posavjetovati sa doktorom ili farmaceutom o adekvatnoj suplementaciji – kazala je magistrica nutricionizma i nutricionista u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Maja Jonjić – Trifković.

Na skupu je o dobrobiti i značajkama suplemenata govorila magistrica farmacije Eila Karović te upoznala učesnike s poželjnim i nepoželjnim spojevima, karakteristikama i kombinacijama poznatih i manje poznatih sastojaka koje mnogi konzumiraju samoinicijativno ili uz preporuke stručnjaka.

Najbrže rastuća bolest

Osteoporoza se smatra najbrže rastućom metaboličkom bolešću te se procjenjuje da osam do deset posto stanovništva planete boluje od osteoporoze. Omjer obolijevanja žena i muškaraca je pet naprema jedan, znači žene su značajnije izložene. Manifestuje se razgradnjom same kosti, odnosno dolazi do propadanja samog koštanog tkiva. Nažalost, osteoporoza je do sada bila zapostavljena kao bolest, a kad se pojave simptomi, bolest je već teška i teška za liječenje. Zato prevencija, edukacija i mjerenja su veoma važna da dođe do što manjeg obolijevanja – kaže dr. Adi Pezo, specijalizant fizikalne medicine i rehabilitacije iz Doma zdravlja Zenica.

U mjesecu borbe protiv karcinoma dojke, Institut za zdravlje i sigurnost hrane je i ovu priliku iskoristio da ukaže na značaj prevencije te ali i svake bolesti te je prisutnima održano i kratko predavanje, upoznavanje sa značajem i jednostavnošću osnovne prevencije ovog karcinoma.

Cilj predavanja ‘Zdrave kosti’ jeste educirati naše građane o očuvanju zdravlja kostiju te jačati svijest o faktorima rizika za osteoporozu uz pružanje praktičnih savjeta za prevenciju i upravljanje ovom bolešću. Također informišemo ih o značaju ranog otkrivanja osteopenije i osteoporoze kroz skrining, o značaju tjelesne aktivnosti i pravilne ishrane u prevenciji osteoporoze i osteopenije kako bi čuvali gustoću svojih kostiju i na taj način spriječili lomove.

Preventivni pregledi

Također je jako važno napomenuti da trenutno na području Zeničko-dobojskog kantona provodimo screening upravo osteoporoze putem ultrazvučne denzitometrije petne kosti; projekat je finansiran od Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, besplatan je i dostupan svim našim građanima starijim od trideset godina. Pozivam sve naše građane da se prijave u Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica na screening osteoporoze – rekla je dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Zavoda za javno zdravstvo INZ-a.

Od početka sedmice, u Institutu se obavljaju preventivni pregledi ultrazvučnom denzitometrijom petne kosti te je uz preglede. obavljene tokom predavanja, kao i u prostorima Instituta, obavljeno već više od stotinu i zakazano još najmanje toliko pregleda za naredne dane.