Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izgubljeni u “papirima”

Zgrada Predsjedništva BiH u problemima, sanacija traje devetu godinu?!

zgrada predsjedništva bih
FOTO: Pixsell

Projekat zaustavljanja dalje devastacije nacionalnog spomenika s najvišim stepenom zaštite započeli 2015, ali ga još ni izbliza nisu završili

Ukoliko se detaljno iščita izmjena Odluke o odobrenju višegodišnjeg projekta “Projektovanje zgrade i sanacije i rekonstrukcije krova u zgradi Predsjedništva BiH”, koja se po ko zna koji put šalje na odobrenje Vijeću ministara BiH, dolazi se do zaključka da je ovaj projekat doslovno zatrpan papirima.

Započet je davne 2015. godine i nikako da se završi. Probijeni su svi mogući rokovi, a posao nije završen. U međuvremenu su se u zgradi, logično, javili mnogi problemi koji se tiču instalacija, kotlovnice, kuhinje, itd.

Krov je završen

U najkraćem, projekat kojeg su trebali potpuno završiti do kraja 2017. godine, pa onda u godinama nakon toga, zbog konstatnog „ping-ponga“ sa pojedinim institucijama, još nisu okončali, te ga u izmjeni ove odluke prolongiraju za sljedeću godinu.

A tada će nastupiti decenija od projekta koji je imao za cilj sanaciju krova i dio zgrade koji je bio uništen u požarima proisteklih iz masovnih protesta 2014. godine, te zaustavljanje dalje devastacije ove zgrade koja je nacionalni spomenik s najvišim stepenom zaštite.

Faksimil izmjene odluke

Kako stoji u izmjeni odluke, ovaj prvi dio je odrađen, ali ovaj drugi dio nikako da se oslobodi ogromne papirologije i konstatnih zastoja. Štaviše, izrada projektne dokumentacije još uvijek je utoku, a ukupan iznos projekta od 2,2 miliona KM, prema prijedlogu, u 2025. godini se povećava za dodatnih 425.000 KM.

Citiranje svih proceduralnim zavrzlama sročenih u navedenom aktu koji se rasprostire na osam stranica iziskivalo bi previše prostora, stoga ćemo u kratkim crtama ukazati na probleme u kojima se, vidljivo je to u odluci, u tehničkom smislu nalazi zgrada Predsjedništva BiH.

Nakon niza žalbi ponuđača na same nabavke, uslijedili su problemi sa Federlanim ministarstvom prostornog uređenja od kojeg se trebao dobiti saglasnost za obavljanje prethodnih istražnih radova. Ovo ministarstvo je u više navvrata tražilo dopune i korekcije zahtjeva. Služba za zajedničke poslove institucija BiH potom se obratila Pravobranilaštvu BiH koje se u ovom slučaju proglasilo nenadležnim.

Instalacije i kotlovnica

Nakon što su od Federalnog ministarstva prostornog uređenja dobili potrebno rješenje, uslijedili su slični problemi sa Ministarstvom privrede KS koje je tražilo dopune i korekcije. A onda je po istom pitanju na red došla i Općina Centar. Papiri su se tražili i od BH Telecoma, KJKP Sarajevogas, KJKP Vodovod i kanalizacija, te Elektrodistribucije. A onda je uslijedila pandemija koronavirusa…

Faksimil izmjene odluke

Istražni radovi su počeli krajem septembra 2020. Potom slijede elaborati, kompletiranje dokumentacije projektantima, primjedbe, ispravke i opet ukrug. U međuvremenu je istekla i bankarska garancija koja je, potom, produžena.

Lani je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH dala pozitivno mišljenje na intervencijama na ovom nacionalnom spomeniku, ali je Federalno ministarstvo prostornog uređenja ponovo imalo određene primjedbe.

Uslijedile su i primjedbe komunalnih preduzeća na gasne instalacije, mjere zaštite objekta, kotlovnicu.

-Dana 29.08.2024. godine upućen je akt Ministarstvu prostornog uređenja FBiH sa zahtjevom za povrat projektne dokumentacije, a 20.09.2024. godine i urgencija, nakon čega je projektna dokumentacija preuzeta 23.09.2024. godine.

S ciljem efikasne ispravke projektne dokumentacije dana 04.10.2024. godine organiziran je sastanak sa predstavnicom Ministarstva prostornog uređenja FBiH, projektanta, revidenta i naručitelja projekta (Službe za zajedničke poslove institucija BiH). Na sastanku su svi prisutni ponovo upozoreni da se sve aktivnosti na izradu projektne dokumentacije, reviziji i pribavljanju svih potrebnih saglasnosti za izvođenje radova moraju završiti do 31.12.2024. godine – detalj je iz izmjene odluke koji ilustruje da se još uvijek zapelo sa papirologijom.