Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbor novog liderstva

Zašto se Svjetski ujgurski kongres održava u Bosni i Hercegovini

svjetski ujgurski kongres
Foto: BHRT

Ranije je Svjetski kongres Ujgura organizovan u Njemačkoj, Japanu, Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Češkoj

Prema najavi, Svjetski ujgurski kongres od 24. do 27. oktobra održaće u Sarajevu međunarodnu konferenciju i 8. Generalnu skupštinu na kojoj će izabrati novo liderstvo. O organizovanju ovog događaja oglasila se Ambasada Narodne Republike Kine u Bosne i Hercegovine o čemu je informisala i institucije Bosne i Hercegovine.

Svjetski ujgurski kongres za održavanje internacionalne konferencije i Generalne skupštine na kojoj bira novo rukovodstvo izabralo je Sarajevo. Direktorica Svjetskog ujgurskog kongresa kaže za BHRT da je za njih BiH strateško mjesto i zbog povezanosti s Evropom, zemlja sa dugom historijom.

“Napravili smo ovaj izbor jer smo proučili samu Bosnu i Hercegovinu. Prije svega, to je zemlja sa većinskim muslimanskim stanovništvom. Druga stvar je da je zemlja preživjela zločine protiv čovječnosti i genocid i ima historiju rekonstrukcije, dokumentacije i napore da se pronađu odgovorni. Sagledavši sve to, zanimalo nas je kako je BiH i njen narod rekonstruisao zemlju”, kaže Zumretay Arkin, direktorica Svjetskog ujgurskog kongresa.

Ambasada Narodne Republike Kine obratila se Ministarstvu vanjskih poslova BiH o održavanju konferencije i skupštine Svjetskog ujgurskog kongresa u Sarajevu. Tražili smo i reakciju Ambasade Narodne Republike Kine u BiH.

“‘Svjetski ujgurski kongres’ je antikineska separatistička organizacija, koja je neraskidivo povezana s međunarodnim terorističkim organizacijama. Predsjedništvo BiH, Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će se BiH pridržavati principa politike jedne Kine i poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Kine”, naveli su iz Ambasade Narodne Republike Kine u BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH obavijestilo je Ambasadu Narodne Republike Kine da nije bilo upoznato sa informacijom o planiranom održavanju 8. generalnog zasjedanja Svjetskog ujgurskog kongresa u Sarajevu.

“Ministarstvo vanjskih poslova BiH koristi priliku da Ambasadi Narodne Republike Kine ponovi stav BiH da priznaje Vladu Narodne Republike kao jedinu legitimnu vladu Kine i poštuje politiku jedne Kine”, naveli su iz Ministarstva.

Denis Džidić, direktor BIRN-a BiH koji je jedan od govornika na ovom događaju, istakao je da mi, kao zemlja, sa Ujgurima nemamo previše iskustva.

“Kada se govori o Ujgurima, specifično za BiH mi nemamo previše iskustva sa tom ugroženom manjinom. Dakle, imali smo samo nekoliko slučajeva gdje su Ujguri, državljani Kine, zbog represije koju tamo proživljavaju, koju su UN nazvale nivoom zločina protiv čovječnosti, koji bježe od te represije, pokušali su doći u BiH i zatražili azil. Mi smo objavili jedno istraživanje u kojem su naše vlasti u par slučajeva uradili push beck i vraćali te ljude sa granice”, kaže Džidić.

“Moj stav u ovom svemu jeste – skup kao i svaki drugi, ne vidim nikakvu potrebu da se dalje medijski nešto eksponira ili ne”, kaže Emir Prcanović, izvršni direktor udruženja “Vaša prava BiH”.

Otpravnik poslova Ambasade Narodne Republike Kine u BiH održao je sastanak sa Željkom Cvijanović, članicom Predsjedništva BiH koju je informisao o održavanju najavljenog skupa u Sarajevu.

Članica Predsjedništva BiH Cvijanović je tom prilikom istakla da u potpunosti i bezrezervno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Kine. Ocijenila je neprihvatljivim i štetnim bilo kakve aktivnosti kojima se dovodi u pitanje pravo Kine da suvereno odlučuje o svojim unutrašnjim stvarima.

Podsjećamo, ranije je Svjetski kongres Ujgura organizovan u Njemačkoj, Japanu, Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Češkoj.