Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

žučne rasprave

Burno u Parlamentu FBiH: Izabrali ste najgoreg kandidata, ovaj CV je falsifikovan!

parlament federacije
FOTO: Fena

Kritike zastupnika na kandidate za glavne revizore u FBiH: Tvrde da je sve isfingirano i namješteno i da se radi o političkom plijenu NS i HDZBiH

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH tokom žučne rasprave pljuštale su kritike na proces kandidiranja generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora u Uredu institucija FBiH.

Niz poslanika iznijelo je upravo one opaske do kojih je u svom istraživačkom tekstu došao Fokus a riječ je sumnjivom izboru Mirze Kudića za generalnog revizora, te Nine Džidić za zamjenicu generalnog revizora. To su inače prijedlozi Naše stranke i HDZ-a BiH i to na pozicije koje trebaju biti apolitične. Fokus je prvi objavio informaciju o tome koje se osobe preferiraju za navedene funkcije. Za izbor Mirze Kudića i Nine Džidić u konačnici je glasala tanka većina, odnosno 51 zastupnik, suzdržano ih je bilo tri, a protiv 18.

Kudićev CV

Za Kudićev CV je više kandidata izjavila da se doima kao falsifikat uz niz argumenata koje su iznijeli budući da je pod isksutvom navodio radna mjesta koja nisu sistematizovana.

Zastupnik Admir čavalić (SBiH) naveo je da se još prošle godine znalo kako će ovo biti politički plijen uz opasku da mu je notorna glupost da se „neko otima za Ured za reviziju“.

-Je li nešto hoćete da sakrijete? Kada se bude revidiralo, da se možda, zatvori jedno oko? I zbog toga je reagovala i Ambasada SAD-a. Imate to na Fokus.ba, pročitajte. Oba kandidata su jasno vezana za političke subjekte, NS i HDZ. Samo ova dva kandidata imaju 55 i 54 boda, dakle fingirano bodovanje. Svi kandidati se pojavili na konkursu kandidarajući obje funkcije ili za funkciju zamjenika. Samo jedan kandidat se prijavio samo za generalnog revizora i to baš ovaj koga ste izabrali. To znači da svi drugi nisu znali, da će biti, osim njega. Molim vas zaštitimo Ured za reviziju institucija FBiH – naveo je Čavalić.

I Čavalić i drugi zastupnici utvrdili su da Kudić ni izbliza ne ispunjava kriterije za imenovanje na funkciju generalnog revizora, a da ga je, s druge strane, Naša stranka predlagala za funkcije u nadzornim odborima Opće bolnice, zatim Sarajevskog ratbog teatra, pa čak i u Općini Centar.

Zastupnik Mahir Mešalić (DF) pročitao je informaciju iz njegovog CV-ja odnosno da je naveo da je kandidat za magistra!

– Piše da je bio pripravnik, ni to nije iskustvo. Stavlja kao radno isksutvo da je bio predsjednik Komisije za javne nabavke. Ovaj CV je falsifikat!? Čovjek je napisao da je kandidat za magistra! Je li ovo moguće da je ovo predložio i da je to prošlo tu vašu komisiju – upitao je Mešalić predsjedavajućeg Predstavničkog doma Dragana Miokovića (Naša stranka) koji je bio i član komisije koja je vrednovala kandidate, kao i član Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma.

Šta je rekao Dragan Mioković

Na opasku Miokovića da je ispoštovana procedura i da je svih 19 kandidata imalo jednake šanse na konkursu, Mešalić je izjavio: Izabrali ste najgoreg kandidata. Svih 18 su bolji od njega uključujući i kandidatkinja za zamjenika generalnog revizora.

miokovic vodstvo parlamenta
FOTO: Fena

Nekoliko zastupnika je ustanovilo da im uopće nisu ni podijeljeni CV-ijevi kandidata nego da su se morali „snalaziti“

– Da li je Komisija imala priliku da ga uopće pita da li je certificirani revizor? Trenutno se vodi sudski spor vezano za određene postupke putem kojih je Kudić došao u Parlamentu FBiH. Dakle ni na tu funkciju nije došao legalno – utvrdio je zastupnik Mirza Čelik.

Čavalić je dodatno naglasio da je u procesu bilo prigovora od jednog od kandidata, Bože Vukoje, kandidata s bogatim znanjem i međunarodnim certifikatima, a koji nisu rješavani. Dok je, kaže, jedna od kandidatkinja, Mia Buljubašić, koja također ima iskustvo javnog revizora i međunarodne certifikate, tražila uvid u bodovanje kojeg nije dobila.