Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izmjena zakon

Kako će funkcionisati povrat PDV-a na kupovinu prve nekretnine? Ministar Amidžić nije mogao dati definitivne odgovore

srđan amidžić
FOTO: Fena
Srđan Amidžić

Ministar Srđan Amidžić nije mogao ni precizirati koje institucije će utvrđivati da li je neko već posjedovao nekretninu ili ne, zbog razuđenosti poreskog sistemu u BiH

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić kazao je danas nakon sjednice Vijeća ministara BiH da ne može dati definitivne odgovore u vezi Prijedloga zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojeg su jučer u prvom čitanju usvojili poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dok ne bude potvrđen u oba doma.

Prijedlog zakona koji su predložili poslanici Sanja Vulić, Mia Karamehić-Abazović, Saša Magazinović, Sabina Ćudić i Čedomir Stojanović odnosi se na povrat od plaćanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sve punoljetne osobe, fizičke subjekte koji su nastanjeni na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Ministar Srđan Amidžić tvrdi da neće biti velikih izmjena u odnosu na suštinu zakona

Amidžić tvrdi da neće biti velikih izmjena u odnosu na suštinu zakona te da će prihvatiti sugestije da se termini kao kolektivni ili zajednički objekt stanovanja preciznije definišu, iako je Prijedlog zakona definisan terminologijom koju koristi Uprava za indirektno oporezivanje.

Nije mogao ni precizirati koje institucije će utvrđivati da li je neko već posjedovao nekretninu ili ne, zbog razuđenosti poreskog sistemu u BiH, posebno Federacije BiH te naglasio da će to negdje biti geodetska uprava, a negdje republička uprava.

– Kada vi odete u trgovinu i kupite proizvod, dobijete fiskalni račun na kojem je definisan iznos PDV-a i na osnovu tog računa možete da vratite PDV-a. Problem nastaje kada neko samostalno gradi objekt za stanovanje i u tom procesu pojedinac nikad ne izdaje fiskalni račun sam sebi i Uprava za indirektno oporezivanje ne može da kaže koji dio tog poreza treba da vrati tom pojedincu – kazao je ministar.

Srbija prva primijenila taj zakon

Istakao je da je Srbija prva primijenila taj zakon te da su imali problem s tim da nema povrata PDV-a onim pojedincima koji samostalno grade objekte.

 – Intencija je da se kroz podzakonske akte pokuša iznaći rješenje kako bi oni koji samostalno pravi objekte mogu da vrate PDV.  To podrazumijeva kako će se vršiti procjena vrijednosti tog objekta, na koji način ćemo prikazati dio poreza na dodatnu vrijednost  i na koji način da se to prevaziđe – kazao je.

Također se osvrnu i na pitanje zloupotrebe te kazao da one trebaju biti tretirane kroz podzakonske akte.

– Sada imamo situaciju da privredna društva koja kupuju nekretnine i koriste ih kao osnovna sredstva, imaju mogućnost povrata PDV-a na ono što se naziva osnovno sredstvo. Isto tako, nemaju mogućnosti da tu nekretninu prometuju u period od deset godina ili moraju da plate dio pripadajućeg poreze – kazao je ministar.

U obrazloženju Prijedloga se navodi da se očekuje i uticaj na tržište nekretnina u smislu da će stanovi cjenovno biti pristupačniji.

Socijalni karakter predloženih izmjena zakona

Kao jedan od razloga za donošenje ovih dopuna je i socijalni karakter predloženih izmjena, jer smo suočeni sa visokim cijenama stanova u BiH i sa ovim izmjenama mladim ljudima bi kupovina prve nekretnine bila pristupačnija.

Namjera je da svaka punoljetna osoba sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini ima pravo da podnese zahtjev za povrat PDV-a prilikom kupovine prve nekretnine, a koja nije bila ranije u prometu.

Predmetna porezna olakšica bi podrazumijevala da kupci ne ostvaruju pravo na umanjenje PDV-a na luksuz, odnosno da se predmetno pravo ograniči na povrat PDV-a koji se odnosi na uobičajenu kvadraturu 40 kvadratna metra stambenog objekta za kupca i dodatnih 15 kvadratnih metara za svakog člana domaćinstva koji nisu ostvarili pravo na povrat za kupovinu prvog stana.