Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odjeknula eksplozija

Teroristički napad u Turskoj, ima poginulih

turska teroristicki napad
FOTO: Screenshot
Među napadačima najamnje jedan muškarac i jedna žena

Turska vazduhoplovna industrija (TAI) jedna je od vodećih odbrambenih kompanija u zemlji, a među njenim projektima je i KAAN, prvi nacionalni borbeni avion Turske

Teroristički napad izveden je u okrugu Kahramankazan u Ankari. Kako javlja turski Hurriyet, napad je izvršen na Turkish Aerospace Industries Inc. (TAI).

Riječ je kompleksu TAI, turske avio-industrije, a vlasti i mediji u Turskoj su napad označili kao teroristički.

Napad se dogodio u srijedu, a prema izvještajima lokalnih medija, na mjestu događaja čula se glasna eksplozija te je došlo do razmjene vatre. Na mjestu napada nalazi se veliki broj spasialčkih ekipa i sigurnsonih agencija.

“Došlo je do terorističkog napada na objekte TAI Ankara Kahramankazan. Nažalost, imamo poginulih i povrijeđenih ljudi”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya. Prema prvim informacija iz Turske, poginulo je najmanje troje, a ranjeno 14 ljudi.

Iako se uzrok eksplozije i pucnjave još uvijek istražuje, neki mediji špekulišu da bi se moglo raditi o samoubilačkom napadu. Službene informacije još nisu potvrđene.

Na internetu su se već pojavile snimke na kojima se vide muškarac i žena naoružani automatskim puškama AKS-74U (verzije sovjetskog “Kalašnjikova”), s ruksacima na leđima, dok pucaju i približavaju se ulazu kompleksa.

Oglasio se šef NATO – a Mark Rutte

Oglasio se šef NATO-a Mark Rutte i poslao poruku Turskoj.

“Duboko me zabrinjavaju vijesti o mrtvima i ranjenima u Ankari. NATO stoji uz našeg saveznika Tursku. Snažno osuđujemo terorizam u svim njegovim oblicima i pomno pratimo razvoj događaja”, rekao je Rutte i dodao da se upravo čuo s turskim predsjednikom Erdoganom.

Turska vazduhoplovna industrija (TAI) jedna je od vodećih odbrambenih kompanija u zemlji, a među njenim projektima je i KAAN, prvi nacionalni borbeni avion Turske.

Što je TAI, kompleks koji je napadnut?

Turkish Aerospace Industries (TAI) je državna kompanija za oružje i zrakoplovnu tehnologiju sa sjedištem blizu glavnog grada Ankare.

Kompanija proizvodi vojne i civilne avione i helikoptere, kao i sustave dronova za turske oružane snage i druge diljem svijeta.

Prema podacima na njenoj web stranici, TAI je osnovan kako bi smanjio oslanjanje Turske na uvoz zrakoplovne tehnologije za vojne svrhe.

TAI je kompanija koju je članica NATO-a odredila za licenciranog proizvođača američkih borbenih aviona F-16. Također, TAI igra ulogu u modernizaciji starijih zrakoplova za potrebe turske vojske.

Dva glavna vlasnika kompanije su Turske oružane snage i civilna agencija turske vlade zadužena za unaprjeđenje obrambenih sposobnosti i upravljanje vojnim nabavama.