Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Edukativne radionice

Počeo Treći festival dječje knjige ‘Stablo nasred svijeta’

Foto: FENA

Treći festival dječje knjige “Stablo nasred svijeta” svečano je otvoren u srijedu u Mostaru, a riječ je o trodnevnoj manifestaciji koja u obrazovne i kulturne institucije na području HNK i šire donosi niz različitih kreativnih i edukativnih radionica, promocija i predstava.

Namijenjen djeci

Festival dječje knjige najveći je i najznačajniji projekt namijenjen djeci i umjetnicima za djecu, a održava se u organizaciji Narodne knjižnice Hercegovačko-neretvanskog kantona Mostar, a pod supokroviteljstvom Vlade HNK i Gradske uprave Grada Mostara.

Direktorica Narodne knjižnice HNŽ-a Mostar Julijana Pavlović kaže kako je riječ o trodnevnom festivalu u kojemu su povezane sve vrste umjetnosti sa čitanjem i knjižnicom.

Projekt je namijenjen djeci i književnicima koji pišu za najmlađe, a kojim se želi ukazati na važnost dječje književnosti, popularizirati knjigu i čitanje te svim srcem raditi za malu publiku koja raste i razvija se, dodala je.

Prvi dan festivala rezerviran je za otvaranje i svečani kulturno-umjetnički program, a drugi dan se održavaju radionice, čitaonice i različiti programi za djecu. Radionice po školama rade i gosti festivala, a ove su godine to – umjetnički i bračni par Andrea Petrlik Huseinović i Kašmir Huseinović te književnica iz Tuzle Jagoda Iličić – ističe Pavlović.

Foto: FENA

Kako je dodala, na trećem danu festivala proglašava se pobjednik najljepše neobjavljene priče za djecu.
Prva nagrada s prvog izdanja festival otišla je u Tuzlu, druga u Sarajevo, a treća ide u Mostar, otkrila nam je direktorica Narodne knjižnice HNK-a.

Ovakvi festivali, između ostaloga, pospješuju dolazak djece u knjižnice i povećavaju broj čitatelja, što je i jedan od ciljeva festivala, kazala je Pavlović odgovarajući na pitanje koliko djeca danas čitaju?

Pritom naglašava da djeca predškolske dobi, do 12 godina, u HNŽ-u jako mnogo čitaju. Kriza, navodi, nastupa od 12 do 16 godina i tada Knjižnica HNŽ-a različitim programima pokušava zadržati i motivirati djecu da nastave čitati.

Ljubav prema knjizi

Po njezinom mišljenju, čitatelji koji su kao djeca krenula sa čitanjem, najprije u kući, a zatim i u knjižnici i školi, uvijek se vraćaju knjigama.

Osim na promociji čitanja kod djece, spomenuta knjižnica radi i na promoviranju čitanja kod odraslih pa i za njih često organizira radionice, promocije i tečajeve.

Izaslanik predsjednice Vlade HNK Darko Juka kazao je kako se ljubav prema knjizi i pisanoj riječi razvija od malih nogu i otvara vrata u skrivene svjetove, vodi na nepoznata mjesta, obrazuje i nudi neslućene pustolovine.

Zajedno ćemo danas uživati u ovomu festivalu dječje knjige koji organizira naša Narodna knjižnica HNK, s njihovim vrijednim djelatnicima koji osmišljavaju brojne maštovite programe za vas mališane, vašu maštu, izobrazbu i, prije svega, vaše sretno djetinjstvo. Evo, i ovim, trećim izdanjem ”Stabla nasred svijeta” svjedoče kako rade sjajne stvari, kreativno, pedagoški, potpuno predano vama i društvu u kojemu ćete izrasti u ozbiljne i sretne ljude – poručio je Juka.

Trodnevni festival ‘Stablo nasred svijeta’ održavat će se na otvorenom prostoru ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, u prostorijama Knjižnice, školama, fakultetima, vrtićima HNŽ-a i ostalim kulturnim i obrazovnim institucijama te će tako obuhvatit cijelu lokalnu zajednicu, kantone, Federaciju BiH i BiH.

Festival će obilježiti niz različitih kreativnih i edukativnih radionica, manifestacija, promocija i predstava te druženja s književnicima koje će pomoći i omogućiti malim i velikim korisnicima da kroz kvalitetne sadržaje stječu potrebna znanja, vještine i sposobnosti.