Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NATO Simpozij u Sarajevu

Konaković: Punopravno članstvo u NATO-u treba da bude naš prvi prioritet

Foto: FENA

Simpozij organiziraju Odjel za politička pitanja i sigurnosnu politiku NATO-a (IS PASP) i Saveznička komanda za transformaciju (ACT).

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas u Sarajevu da punopravno članstvo BiH u NATO-u treba da bude prvi prioritet naše zemlje.

Sigurnost i saradnja

Konaković je izjavio danas novinarima, drugog dana “NATO Partnerskog 360 Simpozija 2024”, koji se od 22. do 24. okotobra održava u Sarajevu, da je NATO Simpozij vjerovatno jedan od najvažnijih događaja za BiH, njenu vanjsku politiku, sigurnost i saradnju sa NATO-om, jer organizacija ovog simpozijuma potvrđuje nekoliko veoma važnih činjenica.

“Mnogo nam znači povjerenje NATO-a za organizaciju ovako važnog simpozijuma sa rekordnim brojem učesnika. Danas ćete ovdje imati priliku slušati i gledati 289 učesnika iz 54 različite zemlje. NATO je po mojom ličnom izboru i po zakonima BiH jedan od naših najvažnijih vanjsko-političkih ciljeva, zakoni kažu obavezan. Moj lični stav je da je on prvi prioritet, čak i prije Evropske unije. Razumijevajući kompleksnost donošenja odluka i činjenicu da cijela BiH ne razmišlja na isti način, ja imam pravo, hoću i svaki put to radim, naglasiti eventualnu mogućnost da BiH postane punopravna članica ovako jakog saveza”, izjavio je Konaković.

Istaknuo je da u cilju punopravnog članstva u NATO-u, aktuelna vlast radi na izradi i usvajanju dokumentata, koji su ujedno naša obaveza, te da u „Vijeću ministara i svim ministarstvima, adekvatnom dinamikom ispunjavaju ono što se od njih očekuje“.

Ekonomski rast zemalja članica

Napomenuo je da su zemlje koje su postajale članice EU, uglavnom prije toga postajale članice NATO, kao i da je njihov ekonomski rast nakon članstva drastično rastao.

“U Rumuniji je u prvoj godini NATO članstva BDP rastao više od 8,5 posto. I druge zemlje su dolaskom NATO-a osjetile šta znači taj sigurnosni kišobran koji investitorima garantuje sigurnost njihovog kapitala. To je nama prijeko potrebno u vremenu kada očajnički tražimo nove investicije, kada i kada imamo priliku integrisati BiH u evropsko tržište”, dodao je šef bh. diplomatije.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbjednost Javier Colomina izjavio je da je BiH izuzetan partner NATO-u, te da je region zapadnog Balkana od velike strateške važnosti za taj savez.

“Simpozij je još jedna potvrda naše posvećenosti Bosni i Hercegovini. Ovdje se nalazi veliki broj naših saveznika, rekordan broj učesnika na jednom NATO simpoziju, što naglašava njegovu važnost. NATO podržava stabilnu i mirnu BiH, kao i cijeli region. Posvećeni smo teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH i ostajemo trejno posvećeni tom cilju”, kazao je Colomina i dodao je da podrška EUFOR-ovoj Misiji Althea neće izostati.

Simpozij organiziraju Odjel za politička pitanja i sigurnosnu politiku NATO-a (IS PASP) i Saveznička komanda za transformaciju (ACT).