Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

meksiko

U pucnjavi ubijeno 19 članova bande, a vođa lokalnog kartela uhapšen

Foto: Screenshot/X

Policija je takođe zaplijenila sedam vozila i gotovo 30 komada vatrenog oružja, uključujući strojnice, kao i streljivo, pancirke i kacige

U pucnjavi kod glavnog grada meksičke države Sinaloe ubijeno je 19 osumnjičenih članova bande, a vođa lokalnog kartela je uhapšen, saopćilo je meksičko ministarstvo odbrane kasno u utorak.

Sukob se dogodio u ponedeljak kada je više od 30 naoružanih napadača počelo pucati na vojnike, oko 11 kilometara od Culiacana, Sinaloe, navodi se upriopćenju.

Dodaje se da su neki od napadača pobjegli nakon što su savezni agenti uzvratili vatru.

Uhapšeni osumnjičenik identificiran je kao Edwin Antonio “N” – lokalni vođa frakcije kartela koja je povezana sa suosnivačem, Ismaelom “El Majom” Zambadom.

Policija je takođe zaplijenila sedam vozila i gotovo 30 komada vatrenog oružja, uključujući strojnice, kao i streljivo, pancirke i kacige.

Nasilje u Sinaloi eskaliralo je nakon hapšenja Zambade krajem jula u Teksasu, što je pojačalo rivalstvo među frakcijama kartela, prenosi Reuters. Zambada, koji je u 70-im godinama života, tvrdi da ga je oteo viši član frakcije Los Chapitos i da je protiv svoje volje odveden u SAD.