Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podaci Ujedinjenih nacija

Stanovništvo Ukrajine smanjilo se za četvrtinu od početka ruske invazije

Foto: X

Najvećem dijelu pada stanovništva Ukrajine pridonijelo je 6,7 miliona izbjeglica koje sada žive u inostranstvu, prvenstveno u Evropi. Ratne pogibije također su faktor, prenosi Reuters.

Stanovništvo Ukrajine smanjilo se za 10 miliona, ili oko četvrtinu, od početka ruske invazije punog obima kao rezultat odlaska izbjeglica, pada nataliteta i smrtnih slučajeva u ratu, objavile su Ujedinjene nacije u utorak.

Teška demografska situacija

Govoreći na konferenciji za novinare u Ženevi, Florence Bauer, voditeljica odjela za istočnu Evropu u Populacijskom fondu UN-a, kazala je da je invazija u februaru 2022. ionako tešku demografsku situaciju pretvorila u nešto težu.

“Stopa nataliteta je pala i trenutno je oko jednog djeteta po ženi, što je jedna od najnižih u svijetu”, kazala je.

Za održavanje stabilne populacije potrebna je stopa plodnosti od 2,1 dijeteta po ženi.

Ukrajina, koja je imala više od 50 miliona stanovnika kada se Sovjetski Savez raspao 1991., kao i skoro svi njeni istočnoevropski i srednjoazijski susjedi, prošla je kroz ozbiljan pad broja stanovnika. U 2021., posljednjoj godini prije ruske invazije punog obima, imala je oko 40 miliona stanovnika.

Čeka se kraj rata

Bauer je kazala da će precizni obračun uticaja rata na stanovništvo Ukrajine morati pričekati do završetka sukoba kada se konačno može provesti puni popis stanovništva.

Trenutni učinak bio je na regije koje su bile skoro ispražnjene, sela u kojima su ostali samo stari ljudi i parovi koji nisu mogli zasnovati obitelji, kaže ona.

Mnogo veća Rusija, s prijeratnim stanovništvom od više od 140 miliona, također je doživjela pogoršanje ionako strašne demografske situacije otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu: zabilježila je najnižu stopu nataliteta od 1999. u prvih šest mjeseci ove godine, nivo koji je čak i Kremlj opisao kao “katastrofalan”.

Najvećem dijelu pada stanovništva Ukrajine pridonijelo je 6,7 miliona izbjeglica koje sada žive u inostranstvu, prvenstveno u Evropi. Ratne pogibije također su faktor, prenosi Reuters.