Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cijena "prava sitnica"

Prodaje se Ferrarijev bolid u kojem je legendarni Schumacher u njemu pobjeđivao 2006.

Foto: Ferrari

RM Sotheby's navodi da je ovaj bolid od Ferrarija kupio privatni kolekcionar u decembru 2007. godine te da je ostao u istoj kolekciji do danas.

Jedan od najuspješnijih Ferrarijevih bolida, a ujedno i jedan od posljednjih koje je vozio legendarni Michael Schumacher, bit će prodan na aukciji kuće RM Sotheby's.

Posljednja Schumacherova sezona u Ferrariju

Bolid je korišten 2006. godine, odnosno tokom posljednje Schumacherove sezone u ekipi Ferrarija. Riječ je o bolidu Ferrari 248 F1, petom od ukupno osam napravljenih za spomenutu godinu. Što se tiče utrka, debitovao je na četvrtoj utrci sezone, koja se vozila u Imoli, a Schumacher je osvojio pole position u kvalifikacijama te potom stigao do pobjede. Bio je to njegov prvi trijumf u 2006. godini.

Na sljedećoj utrci voženoj na Nürburgringu, Schumacher se kvalificirao kao drugi, no pametna strategija odlaska u boks omogućila mu je da dođe do pobjede. Nakon toga je vozeći ovaj bolid bio drugi u Španiji, Velikoj Britaniji i Kanadi, dok je u SAD-u ostvario pole position i novu pobjedu. Također, slavio je i u Francuskoj, a bolid je povučen iz upotrebe nakon utrke u Mađarskoj.

Posljednji put ga je Michael vozio na Ferrarijevoj proslavi Finali Mondiali u Monzi na kraju sezone.

Kupljen još 2007. godine

RM Sotheby's navodi da je ovaj bolid od Ferrarija kupio privatni kolekcionar u decembru 2007. godine te da je ostao u istoj kolekciji do danas. Posjeduje Ferrari Classiche certifikat te je korišten na nekoliko privatnih testiranja na stazi Fiorano. Također, bio je izložen u Muzeju automobila Petersen u Los Angelesu 2017. godine u sklopu izložbe “Seeing Red: 70 years of Ferrari”.

Procjenjuje se da će za Ferrari 248 F1 novi kupac morati izdvojiti više od 10 miliona eura.