Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Realne šanse

Selektor bh. fudbalerki: Srbija je favorit, ali ćemo se držati svoga plana igre

Foto: FENA

U uspjeh je uvjerena i Aida Hadžić, koja kaže da su se već navikle na principe i zahtjeve igre koje je donio selektor Hodžić.

Selektor Ženske seniorske nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Selver Hodžić prepustio je ulogu favorita u utakmicama baraža za plasman na Evropsko prvenstvo 2025. godine u Švicarskoj selekciji Srbije, koju će u petak, 25. oktobra, ugostiti u Trening centru NS/FS BiH u Zenici.

Utakmica počinje u 14.00 sati, dok će revanš biti odigran 29. oktobra u Staroj Pazovi, u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije (19.00 sati). Pobjednik iz tog dvoboja u drugom će krugu baraža, 27. novembra i 3. decembra, igrati protiv boljeg iz dvomeča Luksemburg – Švedska.

Selektor Hodžić zbog povreda u ova dva meča ne može računati na Mariju Aleksić i Minelu Gačanicu, dok se Amela Kršo oprostila od reprezentacije.

Sigurno je da je Srbija favorit. Imaju igračice koje igraju u jačim klubovima u Evropi, Engleskoj, Njemačkoj…Ali, ovo je dvomeč i sve je moguće. Mi smo autsajder, ali mislim da imamo relane šanse s našom igrom i pristupom – kazao je na današnjoj pres-konferenciji u TCN/FSBiH u Zenici selektor Hodžić, koji je svjestan da su oslabljeni, ali je istaknuo kako vjeruje igračicama s kojima radi.

Kazao je da znaju kako gošće igraju, koje principe imaju i gdje su stvarno dobre te gdje imaju neke probleme, što će danas na treningu i prezenztirati igračicama.

Mi imamo neke svoje principe igre, a ne samo da se adaptiramo na protivnika. Ali moramo neke stvari pogledati kako bi igračice znale šta ih očekuje- kazao je Hodžić.

Vodilja za igru njegovog tima bit će, kako je rekao, domaći meč protiv Portugala u okviru kvalifikacijske skupine, u kojem su odigrali neriješeno i bez golova na Stadionu “Bilino polje” u Zenici. Bio je to jedini bod koji je neka selekcija uzela portugalskom timu, koji je bio prvi u grupi.

U uspjeh je uvjerena i Aida Hadžić, koja kaže da su se već navikle na principe i zahtjeve igre koje je donio selektor Hodžić.

-Mislim da smo na lijepom i dobrom putu, a što se tiče utakmice sa Srbijom, po mom mišljenju, Srbija je u našem region najbolja reprezentacija. Respektiramo ih, ali ćemo ih pokušati pobijediti – kazala je Hadžić.
Nada se a će u petak imati podršku sa tribina, koje su jako blizu terenu te je ugodno igrati na terenu TCN/FSBiH.

Reprezentativka Nikolina Milović igra u Srbiji, u ekipi Crvene Zvezde, pa bolje poznaje reprezentativke Srbije, a naglasila je kako očekuje dobru i zahtjevnu utakmicu.

-Srbija je dobar tim, naravno. Kao što je selektor rekao, oni možda jesu favoriti, ali i mi se nešto pitamo – kazala je Milović. Najavila je kako će se truditi da daju maksimum te ispune zahtjeve selektora i želje publike, ali se nada i uspjehu i podršci.

Preostalo je još sedam nepopunjenih mjesta za EURO koje će popuniti pobjednici drugog kola baraža. Pobjednici će se pridružiti domaćinu Švicarskoj te selekcijama koje su se direktno kvalifikovale: Danska, Engleska, Francuska, Njemačka, Island, Italija, Nizozemska i Španija, a žrijeb grupa za EP održat će se 16. decembra u Lozani (Švicarska).

Na spisku selektora Selvera Hodžića za mečeve protiv Srbije nalaze se: GOLMANI: Almina Hodžić (FK Budućnost), Envera Hasanbegović (SFK 2000 Sarajevo) i Nikolina Todorić (ŽNK Iskra); ODBRANA: Ena Šabanagić (SFK 2000 Sarajevo), Emma Velentalić (Kolding IF), Melisa Hasanbegović (Al-Ula), Nikolina Milović (FK Crvena Zvezda), Maja Hrelja (SFK 2000 Sarajevo), Gloria Slišković (Napoli) i Selma Kapetanović (Al-Ula); VEZNI RED: Elma Smajić (SV Neulengbach), Marija Ana Milinković (FC Inter), Sofija Krajšumović (CSKA Moskva), Elma Husić (ŽNK Emina), Aida Hadžić (Trabzonspor), Emina Ekić (Spokane Zeyphyr FC), Lidija Kuliš (Abu Dabi Country Club), Dajana Spasojević (SFK 2000 Sarajevo), Andrea Čule (ŽNK Emina), Alma Krajnić (SFK 2000 Sarajevo) i Emina Trumić (Mallbackens IF); NAPAD: Una Rankić (FK Leotar), Maja Jelčić (Napoli) i Milena Nikolić (FC Basel).