Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud za ljudska prava

Sud u Strazburu pozvao Hrvatsku da se uključi u slučaj njenog državljanina Slavena Kovačevića

Foto: FENA

Poziv se, kako je navedeno, razmatra i Republika Hrvatska će u ostavljenom roku (do 23. oktobra), na njega odgovoriti

Republika Hrvatska zaprimila je poziv Europskog suda za ljudska prava za uključivanje u postupak Slavena Kovačevića protiv Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Feni iz Službe za odnose s javnošću Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Poziv se, kako je navedeno, razmatra i Republika Hrvatska će u ostavljenom roku (do 23. oktobra), na njega odgovoriti.

Kovačević je tužio BiH jer kao pripadnik Ostalih ne može odlučivati o izboru člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda niti može biti izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Posjeduje dvojno državljanstvo

Sud je, stoji u pismu upućenom Bosni i Hercegovini upoznat da je Slaven Kovačević, koji tuži BiH kao pripadnik Ostalih, kao pripadnik hrvatskog naroda stekao dvojno državljanstvo te da, uz državljanstvo BiH ima i državljanstvo Hrvatske, ranije je objavio Bljesak.

Ovaj slučaj prate brojne zavrzlame a jedna od tih je i da se Kovačević ranije predstavljao kao Hrvat a sudu je predočeno i to da je na službenim stranicama sarajevskog Gradskog vijeća u razdoblju 20212.-2016. službeno objavljena njegova nacionalna pripadnost gdje stoji da je Kovačević Hrvat.

Agenti koji zastupaju BiH su se žalili te upoznali Sud u Starsbourgu da se Kovačević ranije izjašnjavao kao Hrvat, dostavljajući dokaz sa službene stranice gradskog vijeća Sarajevo za period 2012. do 2016. godine.

Kako je ranije objavljeno u medijima, nakon što je sud u Strasbourgu zatražio pojašnjenje ovih navoda, sa službene stranice gradskog vijeća Sarajevo, za period 2012. – 2015. izbrisana nacionalna pripadnost Kovačevića iako se radi o informaciji koja više godinama nije mijenjana i gdje je stajalo da se Kovačević izjašnjavao kao Hrvat. Na kantonalnoj razini se pak izjašnjavao kao Srbin.

U slučaj se uključio i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt kao prijatelj suda u žalbenom postupku pred Europskim sudom za ljudska prava. Zbog toga je uslijedio niz osuda ovakvog poteza a sam Kovačević, aktuelni savjetnik člana BiH Predsjedništva Željka Komšića, nazvao ga je nacističkim simpatizerom.