Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ustavnopravna komisija

Podržane dopune Zakona o PDV-u, protiv prijedloga izbornog i krivičnog zakona

Foto: Arhiv

Komisija nije utvrdila usklađenost sa Ustavom Bosne i Hercegovine i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine, niti je podržala principe Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona

Na 22. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH utvrđena je usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji su predlagači poslanici Sanja Vulić, Mia Karamehić-Abazović, Saša Magazinović, Sabina Ćudić i Čedomir Stojanović.

Komisija nije utvrdila usklađenost sa Ustavom Bosne i Hercegovine i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine, niti je podržala principe Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Amor Mašović, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Nermin Mandra, Midhat Čaušević i Šerif Špago.

Komisija nije utvrdila usklađenost sa Ustavom Bosne i Hercegovine i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine, niti je podržala principe Prijedloga zakona o dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Nihad Omerović.

U vezi sa Zahtjevom Ustavnog suda BiH za davanje odgovora u vezi sa Zahtjevom Suda BiH za ocjenu kompatibilnosti Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH (,,Službeni glasnik BiH’, br.: 90/05, 32/07 i 77/20) sa odredbom člana 2. Ustava BiH, člana 14. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, člana 1. Protokola br. 12. uz Konvenciju, kao i člana 26. Medunarodnog pakta o gradanskim i političkim pravima, zbog toga što navedeni zakon, ne sadrži odredbe o pravu na naknadu u slučaju teže bolesti i u slučaju smrti bližeg člana porodice, Komisija je konstatovala da je Zakon o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH donesen u skladu sa Ustavom BiH i da odluku o kompatibilnosti navedenog zakona sa Ustavom BiH i relevantnim odredbama Evropske konvencije i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima prepušta Ustavnom sudu BiH, saopćeno je iz PSBiH.