Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Surov čin

Prije 25 godine izvršen je atentat na Željka Kopanju: Ko su nalogodavci?

kopanja atentat
Foto: Arhiv

Podsjetimo, zbog nepodilaženja političkim uticajima Kopanja je u godinama poslije rata počeo da dobija prijetnje smrću, a zatim je 22. oktobra 1999. godine došlo do atentata.

Iako se danas navršava 25 godina od atentata na Željka Kopanju, izdavača i osnivača “Nezavisnih novina”, još nije utvrđeno ko stoji iza ovog surovog čina.

Bez odgovora

Ni poslije četvrt vijeka, nadležne institucije nisu dale odgovor ko stoji iza atentata, niti su odgovorni izvršioci i nalogodavci privedeni pravdi.

Kada je 22. oktobra 1999. godine Kopanja krenuo na posao, u njegovom automobilu je eksplodirala bomba koja je postavljena u prednji dio automobila. Od jačine udara Kopanja je teško povrijeđen, izgubio je obje noge i mjesecima se borio za život.

Nezavisne novine” su na dan atentata dale saopštenje da će nastaviti da rade kao i do tada i da nisu uplašeni.

Kopanja je preminuo u avgustu 2016. godine te nije dočekao pravdu, ali njegovi saradnici i dalje insistiraju na tome da se ovaj slučaj što prije rasvijetli, odnosno da napadači odgovaraju za svoja nedjela.

Atentat na Kopanju uzdrmao je bh. javnost, a u istragu su se, pored domaćih institucija, uključile i međunarodne organizacije i policijske agencije drugih država, međutim javnost i porodica ni do danas ne znaju ko je organizovao ovaj atentat.

Sandra Gojković-Arbutina, glavna i odgovorna urednica “Nezavisnih novina”, istakla je da nikada neće nestati pitanje ko su nalogodavci napada.

“Svih ovih godina od atentata na Želju smo očekivali bilo kakve odgovore i volju da se slučaj razriješi, međutim, do danas četvrt vijeka kasnije nikakve odgovore nismo dobili što ne znači da nećemo i dalje insistirati na tome da se razriješi bez obzira koliko vremena prođe”, istakla je Gojković-Arbutina.

Nije odustajao

Podsjetimo, zbog nepodilaženja političkim uticajima Kopanja je u godinama poslije rata počeo da dobija prijetnje smrću, a zatim je 22. oktobra 1999. godine došlo do atentata.

Međutim, Kopanja ni nakon toga nije odustao. Bio je osnivač i pokretač niza manifestacija od regionalnog značaja, ali i neformalnih druženja s ciljem promovisanja dijaloga i poboljšanja međunacionalnih odnosa u BiH. Dobitnik je brojnih nagrada za novinarstvo. Ostaće upamćen kao borac za medijske slobode i objektivno informisanje. Pamtiće ga kao čovjeka čija je riječ bila oštra, ali pravična.