Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vijeće sigurnosti un-a

Upozorenje Amerike: Slanje sjevernokorejskih vojnika u Ukrajinu bilo bi opasno

Foto: Screenshot/X

Južnokorejska obavještajna agencija objavila je prošle sedmice da su njezini sjeverni susjedi već poslali 1.500 pripadnika specijalnih snaga u istočnu Rusiju gdje bi trebali proći kroz procese aklimatizacije i vojnih priprema.

Ukoliko Sjeverna Koreja pošalje vojnike u Ukrajinu, bio bi to ”opasan i zabrinjavajući razvoj događaja”, poručile su u ponedjeljak Sjedinjene Američke Države, dok su Južna Koreja i Velika Britanija upozorile na visoku cijenu koju će Moskva platiti Pjongjangu.

– Trenutno vršimo konzultacije s našim saveznicima o mogućim posljedicama tako dramatičnog poteza, rekao je zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Robert Wood pred petnaesteročlanim Vijećem sigurnosti.

Rusija je u februaru 2022. godine napala Ukrajinu. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je Pjongjang da priprema 10 hiljada vojnika kao pomoć Rusiji, a ukrajinski ambasador pri UN-u kazao je Vijeću sigurnosti da bi sjevernokorejski vojnici trebali biti spremni za rat u Ukrajini do 1. novembra.

Sjevernokorejski vojnici već u Rusiji

Južnokorejska obavještajna agencija objavila je prošle sedmice da su njezini sjeverni susjedi već poslali 1.500 pripadnika specijalnih snaga u istočnu Rusiju gdje bi trebali proći kroz procese aklimatizacije i vojnih priprema.

-Ako je to istina, to označava opasan i zabrinjavajući razvoj događaja, kao i sve jače vojne veze između Rusije i Demokratske Narodne Republike Koreje, poručio je Wood.

Iz Kremlja su odbili dati izravan odgovor na pitanje šalje li im Sjeverna Koreja vojnike da se bore u Ukrajini, no glasnogovornik Dmitrij Peskov napomenuo je da suradnja Moskve i Pjongjanga nije uperena protiv nijedne treće države.

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzia odgovorio je zapadnim zemljama da se suviše zamaraju ”navodnim iranskim, kineskim i korejskim baucima, od kojih je svaki apsurdniji od prethodnog”.

Britanska ambasadorica Barbara Woodward smatra ”vrlo vjerovatnim” da Sjeverna Koreja šalje Rusiji svoje vojnike.

Ruska trgovina topovskim mesom

-Što je Putinu teže regrutirati Ruse da budu topovsko meso, to se više oslanja na Sjevernu Koreju u svom ilegalnom ratu. Možemo biti sigurni da će sjevernokorejsko vodstvo zatražiti visoku cijenu zauzvrat, rekla je.

Južnokorejska ambasadorica Joonkook Hwang također predviđa da će Pjongjang imati velika očekivanja od Moskve.

-U pitanju može biti finansijska pomoć ili pak tehnologija povezana s nuklearnim oružjem, istaknula je.

Sjeverna je Koreja, zbog svog nuklearnog programa, pod sankcijama UN-a od 2006. godine.