Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brza i neustrašiva reakcija

Nevjerovatna priča iz Jablanice: Kako je Esad spasio putnike iz autobusa Trebinje-Banjaluka

esad jablanica
Foto: Screenshot/ YouTube

“U jednom trenutku smo mislili da putnike smjestimo gore na sprat, ali srećom pa nismo – ostali smo svi zajedno u podrumu”, kazao je Esad

U naletu razornih poplava i klizišta koje su početkom mjeseca pogodile Jablanicu, Esad, mještanin ovog kraja, pokazao je nevjerovatnu hrabrost i prisebnost, spasivši svoju porodicu i 12 putnika iz autobusa koji su putovali na relaciji Trebinje-Banjaluka.

U trenucima kada su prirodne katastrofe nanosile ogromne štete, Esad je reagovao neustrašivo i brzo. Uprkos velikoj opasnosti, uspio je spasiti svoju porodicu, ali i putnike koji su se zatekli na putu u trenutku kada se oko njih odvijala prirodna katastrofa. Njegov podvig ostaje primjer ljudske hrabrosti i solidarnosti u teškim trenucima, prenose Nezavisne novine.

“Te noći je padala jaka kiša, ja sam zajedno sa svojom suprugom i dva sina bio u podrumu naše kuće. Autobus koji je saobraćao na liniji Trebinje-Banjaluka stao je ispred moje kuće jer dalje nije mogao, potok je s jedne strane već bio zatvorio put. Oni su pokušali da se vrate, ali isto se desilo i s druge strane puta, pa smo ih mi onda primili kod nas u kuću. Svi smo bili u podrumu moje kuće, nas 16, i tako smo se spasili”, ispričao je Esad.

Kako je rekao, na njegovu kuću sručila se zemlja sa brda, koja je gornji dio kuće u potpunosti zatrpala.

“Srećom, niko nije bio na spratu kuće. U jednom trenutku smo mislili da putnike smjestimo gore na sprat, ali srećom pa nismo – ostali smo svi zajedno u podrumu”, kazao je Esad.

On ističe da u mjestu gdje živi više nema života.

“Nema ovdje više života. Gore u šumi ostale su velike stijene koje će se sigurno pri sljedećoj jačoj kiši otisnuti i krenuti na nas. Ovaj potok pored moje kuće već je dva puta pravio havariju, ovo je treći put i sada je najgore”, priča Esad za “Živa istina”.

Kako je rekao, jaka bujica i zemlja su te kobne noći kroz gornji sprat, na kojem na sreću niko nije bio, probile kroz ulazna vrata.

“Sprat se čisti, sve je puno zemlje, blata, mulja… Ulazna vrata su sa gornje strane, pa je jaka bujica probila kroz njih i prošla kroz gornji dio kuće. Na sreću, niko nije bio gore”, kazao je Esad.

Esad ističe da je u trenutku najjačeg udara bio s kćerkom ispred donjeg dijela kuće, odnosno podruma.

“Ja i kćerka smo bili ispred podruma kada je to udarilo u kuću. Nismo imali gdje bježati jer je oko nas sa svih strana bila katastrofa”, kazao je Esad.