Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Domaći proizvodi

Privredna komora FBiH pokrenula novu kampanju “JA BIH NAŠE”

ja bih nase domaci proizvodi
Foto: Privredna komora FBiH

Projekt „Podrška privrednim subjektima za uvođenje oznake BH kvaliteta i Izvorno domaće“ ima za cilj približavanje oznaka kvaliteta i izvornosti proizvoda i usluga BiH kupcima u BiH i inostranstvu

Privredna/Gospodarska komora FBiH dugi niz godina provodi aktivnosti koje su pomogle da domaći proizvodi, usluge i kompanije budu prepoznate kako na domaćem tržištu tako i izvan granica BiH, a pokrenula je i novu kampanju pod nazivom ”JA BIH NAŠE”.

Komora navodi kako su svjesni da je je potrošački etnocentrizam jedna od bitnijih odrednica jačanja domaće privrede te od ovog projekta u budućnosti očekuje unaprjeđenje prepoznatljivosti kvalitetnih domaćih proizvoda koju će osigurati žigovi “BH kvaliteta” i “Izvorno domaće”, povećan broj proizvoda koji nose žigove tj. kvalitetnih domaćih proizvoda, unaprjeđenje kvalitete proizvoda kako bi ispunili uslove za dobivanje žigova, olakšan pristup policama domaćih i stranih trgovačkih centara u BiH. Također očekuje olakšan pristup policama trgovačkih centara u inostranstvu, povećanje broja zaposlenih te povećanje obima proizvodnje.

Također, iz Privredne komore FBiH izrazili su nadu u to kako će projekt omogućiti povećanje konkurentnosti firmi koje proizvode kvalitetne domaće proizvodnje, proširenje proizvodnih kapaciteta i većeg broja radnika zbog lakšeg pristupa tržištu te stvaranje bosanskohercegovačkog brenda u proizvodnji domaćih kvalitetnih proizvoda.

U svrhu dodjele ovih vizualnih oznaka Komora je donijela Pravilnik o znakovima vizuelnog označavanja bosanskohercegovačkih proizvoda i usluga – “BH kvaliteta” / “BH Quality”/ i “Izvorno domaće” / “BH Creation” /.

Isto tako, na upravnim tijelima Komore, usvojeni su i poslovnici o radu Tehničkih komisija i Vijeća za vizualno označavanje. Na zahtjev Privredne/Gospodarske komore FBiH, Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine je izdao Ispravu o žigu BH kvaliteta i Izvorno domaće Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije BiH čime su se stekli uvjeti za nastavak aktivnosti na zaštiti kvalitetnih domaćih proizvoda. Kompletna nova kampanja pod nazivom: „ JA BIH NAŠE“ kao i spomenuti znakovi vizuelnog označavanja zaštićeni su u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH.

Znakovi “BH kvaliteta” i “Izvorno domaće” namijenjeni su poticanju razvoja domaće proizvodnje, podizanju razine kvalitete bosanskohercegovačkih proizvoda, proizvodnih tehnologija i usluga, poticanju stvaralaštva, kreativnosti, izvornosti, razvojno-istraživačkog rada, inovacija i invencije, te promociji Bosne i Hercegovine i stvaranju bosanskohercegovačkoga identiteta na svjetskom tržištu.

Pravo upotrebe znaka “BH kvaliteta” dodjeljuje se proizvodima i uslugama koji/e posjeduju natprosječnu kvalitetu i koji su proizvedeni na području Federacije Bosne i Hercegovine odnosno uslugama koje se pružaju na području FBiH.

Pravo upotrebe znaka “Izvorno domaće” dodjeljuje se proizvodima i uslugama koji/e posjeduju natprosječnu kvalitetu, najmanje kao proizvodi ili usluge na razini “BH kvalitete”, a nastali/e su kao rezultat BiH tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije.

”Da bi se kod domaćih potrošača stvorilo povjerenje o kvaliteti domaćih proizvoda i da bi se olakšao prodor na inostrana tržišta, potrebno je domaćim kompanijama pomoći da dobiju žigove tj. potvrde o kvaliteti svojih proizvoda. Stoga je Komora u saradnji sa Vladom Federacije BiH i Federalnim ministarstvom razvoja, obrta i poduzetništva pokrenula ovaj projekt te će kompanije koje zadovolje postavljenje kriterije potpuno besplatno dobiti navedene oznake. Projekt „Podrška privrednim subjektima za uvođenje oznake BH kvaliteta i Izvorno domaće“ ima za cilj približavanje oznaka kvaliteta i izvornosti proizvoda i usluga BiH kupcima u BiH i inostranstvu. Komori se do sada javilo preko 60 kompanija koje su podnijele zahtjev za dodjelu vizuelnih znakova”, saopćila je Privredna komora FBiH.