Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Prijestolje"

Radikalna metoda praćenja zdravlja – kamera u WC šolji analizira izlučevine

wc solja throne
Foto: Throne

Startup Throne iz Austina izmislio je novi pristup (ali nisu prvi koji su se toga sjetili) praćenja zdravlja probavnog sistema i nivoa hidratacije. Njihov izum je kamera koja se pričvršćuje na WC školjku i analizira izlučevine korisnika kako bi pružila uvid u cjelokupno zdravstveno stanje

U svijetu zdravstvenih inovacija, ovo je jedan korak dalje. Ili bolje rečeno, dublje. Throneov sistem za “inteligenciju crijeva” analizira izlučevine, omogućujući bolje razumijevanje zdravstvenog statusa korisnika. Iako na prvi pogled nekonvencionalna, ideja, trenutno u beta fazi, temelji se na činjenici da naše tjelesne izlučevine kriju mnoštvo informacija o našem zdravlju.

U engleskom jeziku, riječ “throne” primarno znači “prijestolje”, što se odnosi na ceremonijalnu stolicu na kojoj sjedi monarh. Međutim, ova riječ se također koristi kao eufemizam ili šaljivi izraz za zahod, odnosno zahodsku školjku. Kada neko kaže “I'm going to sit on the throne” (Idem sjesti na prijestolje) u neformalnom kontekstu, to je često šaljiv način da se kaže “Idem na zahod”, piše Bug.hr.

Dugačija primjena umjetne inteligencije

Model umjetne inteligencije koji je razvila firma treniran je da dešifrira suptilnosti u uzorcima stolice i urina. Prema riječima izvršnog direktora Scotta Hinklea u intervjuu za TechCrunch, Throneova transformacija u firmu koja proizvodi kamere za toalete nije bila trenutna odluka. Prvobitno su namjeravali stvoriti platformu za zapošljavanje zdravstvenih djelatnika, ali su promijenili smjer nakon što su osigurali 1,2 miliona dolara finansiranja od Night Capitala, Rief Venturesa i Hustle Funda. Prepoznavši zasićenost tržišta, odlučili su se okrenuti potrošačkom hardveru s posebnim naglaskom na praćenje probavnog zdravlja.

Ciljana grupa i dostupnost proizvoda

Startup se fokusira na odrasle osobe i ljude koji se nose s dugoročnim probavnim problemima, poput Crohnove bolesti, ulceroznog kolitisa ili sindroma iritabilnog crijeva, kao svoju glavnu ciljanu grupu. Drugi koji mogu imati koristi od praćenja informacija iz školjke je starija populacija i oni koji se bave sportom, stoji na stranicama.

Startup ovako reklamira prednosti: “S Throneom možete otkriti koja hrana, dodaci prehrani i promjene u ponašanju najbolje djeluju za vas. Koristite Throne aplikaciju za praćenje vaše prehrane, lijekova, dodataka prehrani i aktivnosti kako biste povezali tačke o tome što doprinosi vašem dobrom (ili lošem) zdravlju probavnog sistema.

Za one zainteresirane za isprobavanje ovog inovativnog sistema praćenja zdravlja, Throneov proizvod trenutno je dostupan za prednarudžbu nakon ograničene probne faze. Redovna cijena kamere za toalet iznosi 499 dolara, no posebna ponuda za rane kupce snižava cijenu na 299 dolara.

Kamera usmjerena isključivo na WC školjku

Koncept kamere u tako intimnom prostoru naravno izaziva zabrinutost oko privatnosti i sigurnosti. TechCrunch je kontaktirao Throne kako bi o toj temi doznao više, pa je firma objavila na svojim stranicama detalje o privatnosti i sigurnosti te mjerama zaštite. Throne naglašava da je kamera usmjerena isključivo na WC školjku kako bi snimila slike za zdravstvenu analizu. Korištenjem tehnologije prepoznavanja slika, kompanija automatski uklanja sve neprikladne snimke, osiguravajući da se zadržavaju samo podaci relevantni za analizu izlučevina. Firma naglašava da ne pristupa pojedinačnim podacima korisnika, već se fokusira na analizu anonimiziranih i agregiranih podataka koji čuvaju anonimnost korisnika.

Francuska kompanija najavljuje sličan uređaj

Ima i drugih sličnih pokušaja tehnološki unaprijediti zahodsku šolju. Withings, francuska firma za potrošačku elektroniku koja se specijalizirala za povezane zdravstvene uređaje i digitalna zdravstvena rješenja, popularna na američkom tržištu, predstavila je na prošlogodišnjem CES-u uređaj pričvršćen na prednju stranu školjke za analizu mokraće. Na njihovim web stranicama opisan je kao “Prva laboratorija za analizu urina bez korištenja ruku” ali još uvijek je pod oznakom “U-Scan dolazi uskoro!”