Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

velika razlika

Evo kolika je sada plata u Hrvatskoj, mnogo je veća nego u Bosni i Hercegovini

euro novac
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Najveća prosječna mjesečna neto zarada po zaposlenom za august 2024. godine isplaćena je u sektoru avio-prijevoza i iznosila je 2.222 eura

Prosečna augustovska neto plata u Hrvatskoj iznosila je 1.324 eura, što je nominalno i realno za 0,7 posto više nego u julu, objavio je danas hrvatski Državni zavod za statistiku (DZS).

Na godišnjem nivou, prosječna hrvatska neto plata je nominalno viša za 13,8 posto, a realno za 11,8 posto u odnosu na august 2023.

Najveća prosječna mjesečna neto zarada po zaposlenom za august 2024. godine isplaćena je u sektoru avio-prijevoza i iznosila je 2.222 eura.

Nasuprot tome, najniža prosječna neto plata u Hrvatskoj je u augustu registrovana u proizvodnji odjeće i iznosi 838 eura, navodi DZS.

Medijalna neto plata u Hrvatskoj za august je bila 1.134 eura, što znači da polovina zaposlenih u Hrvatskoj zarađuje manje od pomenute sume.

Neto i bruto plata u BiH

Agencija za statistiku BiH danas je objavila podatke o prosječnoj plati u našoj zemlji.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u augustu je iznosila 1.392 KM i nominalno je niža za 0,3 posto, a realno za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenom za august je iznosila 2.154 KM, što pokazuje nominalan pad za 0,3 posto, a realno za 0,8 posto u odnosu na juli.