Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bliski istok

Poznato koja su dva uslova Izraela za kraj rata sa Hezbolahom

Foto: Screenshot/X

Pozivajući se na američke i izraelske zvaničnike, portal Axios je prenio da su ovi zahtjevi uključeni u dokument koji je sastavila izraelska vlast, a koji je dostavljen izaslaniku Bijele kuće

Izrael želi da aktivno sprovodi razoružavanje Hezbolaha na jugu Libana i da zadrži nesmetan pristup libanskom vazdušnom prostoru u okviru bilo kakvog sporazuma o prekidu vatre kojim bi se okončao rat u toj oblasti, navedeno je u izvještaju koji detaljno opisuje zahtjeve koje je Izrael prenio Bijeloj kući.

Pozivajući se na američke i izraelske zvaničnike, portal Axios je prenio da su ovi zahtjevi uključeni u dokument koji je sastavila izraelska vlast, a koji je dostavljen izaslaniku Bijele kuće Amosu Hochsteinu uoči njegove današnje posjete tom regionu, prenose izraelski mediji.

Rezolucija UN-a

Prema ovim izvorima, Izrael želi da bude u mogućnosti da sprovodi “aktivnu primjenu” Rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1701, koja zahtjeva da libanska vojska bude jedina snaga opremljena oružjem na jugu Libana.

Izraelske vlasti također zahtjevaju slobodu da sprovode svoje operacije u libanskom vazdušnom prostoru.

Izrael tvrdi da se Rezolucija VS UN 1701 od usvajanja 2006. godine uglavnom nije sprovodila što je, kako navodi, omogućilo Hezbolahu da stvori značajne zalihe oružja i osnaži svoje odbrambene kapacitete, pri čemu ni mirovne snage UNIFIL ni libanska vojska nisu bili spremni da se suprotstave toj militantnoj grupi koju podržava Iran.

“Naša glavna poruka glasi da, ako libanska vojska i UNIFIL urade više, Izraelske odbrambene snage (IDF) će uraditi manje, i obrnuto”, prenio je TOI citirajući jednog izraelskog zvaničnika.

Isti izvor navodi da SAD podržavaju jačanje mandata UNIFIL-a i libanske vojske kako bi se bolje suprotstavili Hezbolahu.