Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

moldavska predsjednica

Referendum o ulasku u EU: “Napad bez presedana na demokratiju u Moldaviji”

Foto: Screenshot/X

Kako prenosi BBC, referirajući se na raširene optužbe o kupovini glasova, iza čega navodno stoji Rusija, Sandu je također kazala da njena vlada ima “jasne dokaze” da je kupljeno 300.000 glasova, što je nazvala prevarom bez presedana

Moldavska predsjednica Maia Sandu osudila je u noći na ponedjeljak “napad bez presedana na demokratiju”, nakon što je, prema djelomičnim rezultatima, na referendumu vezanom uz ulazak u EU kao strateški cilj zemlje pobijedio odgovor “ne”, što se zbiva u sjeni strahovanja o ruskom uplitanju.

-Kriminalne skupine, djelujući u dogovoru sa stranim silama, neprijateljskim prema našim nacionalnim interesima, napale su našu zemlju desecima miliona eura, lažima i propagandom kako bi zarobile našu zemlju u neizvjesnosti i nestabilnosti, rekla je evropski orijentirana predsjednica novinarima u Kišinjevu, prenosi AFP.

“Kupljeno 300.000 glasova”

Uz skoro 90 posto prebrojanih glasova, odgovor “ne” na referendumsko pitanje o unošenju u ustav strateškog cilja zemlje da uđe u EU dobio je do sada 53.9 posto glasova, prema podacima moldavske izborne komisije.

Takav odgovor iznenađenje je za mnoge jer je nekoliko nedavnih ispitivanja pokazivalo da je 63 posto građana za europsku orijentaciju zemlje.

Kako prenosi BBC, referirajući se na raširene optužbe o kupovini glasova, iza čega navodno stoji Rusija, Sandu je također kazala da njena vlada ima “jasne dokaze” da je kupljeno 300.000 glasova, što je nazvala prevarom bez presedana.

-Čekamo konačne (izborne) rezultate i odgovorit ćemo snažnim odlukama, navela je Sandu.

Kremlj je odbacio optužbe o kupovini glasova.

Prebrojano je i preko 90 posto glasova na predsjedničkim izborima, koji su se odvijali istovremeno s referendumom, i rezultati pokazuju da je Sandu vodeća u prvom krugu, ali nije uspjela osigurati pobjedu i natpolovični broj glasova. Drugi je Aleksandr Stoianoglo, kojega podupiru proruska Stranka socijalista, koji je dobio skoro 30 posto, više nego se očekivalo.

Moldavsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da se glasanje moralo produžiti u Moskvi te na dva izborna mjesta u Rumuniji i jednome u Francuskoj zbog velikog broja birača.

Na birališta se odazvalo 51 posto birača do trenutka njihova zatvaranja u 21 sat te je na temelju toga referendum valjan.