Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Borenović: Izvoz Republike Srpske u zemlje BRIKS-a je 0,43 posto, a 70 posto u EU

borenovic izjava
FOTO: Fena/ Arhiva

Dodik je također ustvrdio da “gotovo da nema zemlje koja ne želi da vidi sebe u određenim kontaktima i saradnji sa BRIKS-om

Na tvrdnje Milorada Dodika da je BRICS jedina sigurna i stabilna alternativa postojećem uređenju svijeta reagovali su i iz PDP-a.

„Gotovo 70 odsto izvoza iz RS-a ide u EU, 16 odsto u Srbiju, a svega 0,43 odsto u zemlje BRICS-a. To govori da ne stoje tvrdnje da strateško opredjeljenje treba da bude da idemo ka BRICS-u, a ne prema Evropskoj uniji i saradnji sa regionom u kojem živimo“, kazao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik, inače, boravi u Ruskoj Federaciji pred sudjelovanje na samitu BRICS-a. Dodik je najavio sastanak s Vladimirom Putinom, a potpisan je i sporazum o jačanju ekonomskih veza.

Dodik iz Rusije sipa hvalospjeve o BRIKS-u

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je danas u ruskom Kazanju da je BRIKS jedina sigurna, stabilna alternativa postojećem uređenju svijeta i da treba da ojača još više.

Dodik je također ustvrdio da “gotovo da nema zemlje koja ne želi da vidi sebe u određenim kontaktima i saradnji sa BRIKS-om, mirovnim pokretom u svijetu koji pokušava da obezbijedi stabilnost i mir uvažavajući suverenitete, unutrašnja uređenja, bez miješanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja”.

Predsjednik RS tvrdi da je to savez nezavisnih država koje se svojevoljno, bez ikakvih pritisaka, uključuju u ovu organizaciju sa željom da svijet bude pravedniji i bolji i stabilnije mjesto za život.

– To je nešto što se u unipolarnom svijetu samo može sanjati. Prema tome, ovo je realna alternativa onome što sada imamo u svijetu – rekao je Dodik.