Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Slam šest kraljeva"

Jannik Sinner prvi put pobijedio Alcaraza ove godine i za tu pobjedu dobio 6 miliona dolara

sinner alcaraz
FOTO: Screenshot
Sinner i Alcaraz

Sinner je u drugom setu poveo 3-1, ali ga je Alcaraz ponovno dostigao i došao do 3-3

Prvi teniser svijeta 23-godišnji Italijan Jannik Sinner pobijedio je sa 6-7 (5), 6-3, 6-3 drugog s ATP ljestvice, 21-godišnjeg Španca Carlosa Alcaraza, u finalu egzibicijskog turnira “Slam šest kraljeva” u Rijadu te time osvojio novčanu nagradu od šest miliona američkih dolara.

Bila je to prva Sinnerova pobjeda u ovoj godini protiv velikog suparnika koji ga je u 2024. pobjeđivao u polufinalima ATP Masters 1000 turnira u Indian Wellsu i Roland Garrosa te u finalu ATP 500 turnira u Pekingu.

Nakon što je u prvom setu Alcaraz uspio preokrenuti zaostatak od 1-4 i osvojiti prvu dionicu meča u ‘tie-breaku’, činilo se da će nastaviti svoj ovogodišnji pobjednički niz u dvobojima s Italijanom, ali je Sinner pronašao način kako zaboraviti na propušteno i doći do pobjede u tri seta.

Sinner je u drugom setu poveo 3-1, ali ga je Alcaraz ponovno dostigao i došao do 3-3. Novim nizom od tri osvojena gema Italijan je odgurao meč u treći set.

U odlučujućoj dionici meča Španac je ostao bez prilike za ‘break’, a Sinner je slomio Alcarazov servis u osmom gemu. Kad je trebalo dovršiti meč, prvi teniser svijeta je odigrao četiri besprijekorna poena i osvojio najveću novčanu nagradu ikad isplaćenu za pobjedu na teniskom turniru.

Subotnji program je započeo dvobojem za treće mjesto u kojem je Novak Đoković pobijedio Rafaela Nadala sa 6-2, 7-6 (5) u njihovom zadnjem meču, s obzirom na nadolazeću igračku penziju u koju Nadal odlazi nakon ovogodišnjeg finalnog turnira Davis Cupa u Malagi.

Osim spomenute četvorice tenisera, na prvom izdanju “Slama šest kraljeva” učestvovali su Rus Daniil Medvedev i Danac Holger Rune. Svaki od tenisera je samim dolaskom na ovaj turnir zaradio najmanje 1,5 miliona američkih dolara.