Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

muzej književnosti

“Dvadeset godina bez Velimira Miloševića”: Omaž pjesniku za kojeg su djeca bila centar svijeta

velimir milosevic
FOTO: Fena
Velimir Milošević

Velimir Milošević rođen je 15. februara 1937. godine u Verićima kod Peći na Kosovu, gdje je završio osnovnu školu

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u ponedjeljak će biti obilježeno 20 godina od smrti Velimira Miloševića, bosanskohercegovačkog i regionalnog pjesnika za djecu te dugogodišnjeg novinara. Prijatelji i poštovaoci njegovog djela upriličit će prigodni program pod nazivom ‘Dvadeset godina bez Velimira Miloševića’, kao omaž tom velikanu pisane riječi.

Velimir Milošević je bio veliki prijatelj i čest gost Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Zato je, kako navode iz te institucije kulture, Muzej bio logičan izbor za obilježavanje 20. godišnjice otkako je taj veliki pjesnik napustio ovaj svijet.

– Mi se nadamo, i bila bi nam čast, da u budućnosti formiramo književnu zbirku “Velimir Milošević”, kako bismo njegov legat čuvali za buduće generacije – navode za Fenu iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. 

Velimira Velju Miloševića djeca bila centar svijeta

Inicijatorica i urednica programa obilježavanja Snježana Galić naglašava da su za Velimira Velju Miloševića djeca bila centar svijeta a smatrao je da bi dječijoj sreći trebalo da bude sve podređeno.

– Veljo je Konvenciju o pravima djeteta preveo u stihove i učinio je djeci pristupačnom. Čitav život posvetio je radu za djecu, dobrotu i ljepotu. Kao novinar, Radio-Sarajeva i kasnije Radija BiH i Federacije, obraćao se najmlađima u emisijama poput ‘Budilica probudilica’, Dječji radio’, ‘Radiodrom'…. Ni tokom rata nije ih napuštao, hrabrio ih je toplim glasom i činio im podnošljivijim te teške dane. Velimir Milošević je volio Sarajevo, a isto tako nikad nije zaboravljao rodni kraj, Veriće kod Peći a i Njeguše kod Cetinja odkuda su se njegovi preselili uoči Drugog svjetskog rata. Nadamo se da će neka škola ili ulica u Sarajevu ponijeti ime istaknutog pjesnika i humaniste, Velje Miloševića – navodi Galić.

Omaž u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti najavljen je za ponedjeljak, 21. oktobra, s početkom u 18 sati. Svoja sjećanja sa publikom će podijeliti Bisera Alikadić, Nijaz Memić, Zlata Jurić, Dejan Garić i Snježana Galić. U muzičkom dijelu učestvuje djevojčica Uma Handan, vokalna solistica iz Tarčina, pod mentorstvom Zlaje Bostandžića rukovodioca Hora Princess krofne. Moderatorica programa je Đana Kukić.

Autor 15 knjiga za odrasle i 15 knjiga za djecu

Velimir Milošević je autor 15 knjiga za odrasle i 15 knjiga za djecu. Dobitnik je brojnih nagrada, a njegova djela prevedena su na više stranih jezika. Zastupljen je u mnogim antologijama, čitankama i lektiri. Djeca vole njegove stihove, a mnoge pjesme su i uglazbljene. Tako je muziku za njegovu čuvenu pjesmu ‘Djeca su vojska najjača’ uradio Esad Arnautalić, a djeca je rado recituju i pjevaju.

Kao član Društva pisaca BiH Velimir Milošević pokrenuo je 1962. godine, zajedno s Huseinom Tahmiščićem, Ahmetom Hromadžićem, Izetom Sarajlićem i Vladimirom Čerkezom, međunarodnu književnu manifestaciju “Sarajevski dani poezije”.

Velimir Milošević rođen je 15. februara 1937. godine u Verićima kod Peći na Kosovu, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju i Filozofski fakultet završio je u Sarajevu. Preminuo je u Sarajevu 21. oktobra 2004. godine.