Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Severe Weather Europe"

Pogledajte šta stiže prema Evropi: Strahuje se od poplava i snažnih vjetrova od 300 km/h

vrijeme
Foto: Screenshot/Vindy

Francuska se bori s najgorim poplavama u posljednjih 40 godina nakon obilnih oborina u četvrtak

Izdano je žuto upozorenje za cijelu Škotsku i Sjevernu Irsku, te dijelove sjeverozapadne Engleske i Walesa…

Prva sezonska oluja imena Ashley u zoni sjevernog Atlantika uskoro bi trebala doći do obala Irske i Škotske. Tokom današnjeg dana krenula se značajnije formirati u središtu sjevernog Atlantika i to ispod impresivne, snažne mlazne struje vjetra koji doseže maksimalne visine. Vjetrovi viših razina dodatno će se pojačati kako se oluja u nedjelju bude približavala Irskoj i Škotskoj, prenosi Severe Weather Europe

Kako navode, to se događa zbog jakog gradijenta pritiska i temperature između sustava visokog pritiska nad kontinentalnom Evropom i dubokog gornjeg dna te brze površinske ciklogeneze koja se formira nad Atlantikom. Razlika u tlaku stvorit će ove jake vjetrove u visini, za koje se predviđa da će premašiti 300 km/h. 

S visokim pritiskom nad kontinentalnom Evropom i dubokim niskim nad Atlantikom, između te dvije strukture javlja se snažna mlazna struja. Zapadnom Evropom proširit će se jak jugozapadnjak, u višim predjelima pojačan vjetar.

Postoji velika mogućnost da bi oluja mogla postići snažan maksimum vjetra poznat kao sting jet. Severe Weather Europe pojašnjava kako bi na nekim područjima vjetrovi mogli biti posebno intenzivni. Druga prijetnja su značajni valovi koji se obično povezuju s najintenzivnijim sjevernoatlantskim olujama. 

Visoki valovi pogodit će dijelove Irske, Škotske te Hebride. Najviši valovi mogli bi doseći visinu od 10-12 metara i dovesti do obalnih poplava. 

Izdano je žuto upozorenje za cijelu Škotsku i Sjevernu Irsku, te dijelove sjeverozapadne Engleske i Walesa. Vlasti na sjeverozapadu Škotske upozoravaju na opasnost po život od velikih valova i jakog vjetra.

Francuska: Najgore poplave u zadnjih 40 godina

Ozbiljne poplave donijele su paniku na ulice Francuske, ceste su potopljene u blatnoj vodi, a seljani su prisiljeni putovati čamcima.

Jučer se zemlja borila s najgorim poplavama u posljednjih 40 godina nakon obilnih oborina u četvrtak.

Šokantna snimka pojavila se na društvenim mrežama na kojoj se vidi kako su ulice gradića Bayonnea potpuno poplavljene nakon što je bujica izazvala izlijevanje obližnje rijeke Adour.

Obilne poplave pogodile su dijelove Francuske, ostavljajući neke dijelove bez struje i s ozbiljnom štetom, javlja AFP. Posebno teška situacija, što se vidi i na snimcima bila je u gradu Limonyu, centralna Francuska.

Francuska meteorološka agencija Meteo France izdala je u četvrtak šest crvenih upozorenja na poplave južno od Lyona. Upozorenja su kasnije smanjena na ‘narandžasto’ u petak, što ukazuje da će nivo vode ponovno pasti.

“Na određenim mjestima u regiji Ardeche palo je do 700 milimetara vode u 48 sati. To je više od godinu dana padavina u Parizu, tako da je apsolutno divovsko”, rekla je Agnes Pannier-Runacher, francuska ministrica okoliša.

givors
FOTO: Facebook
Slika prikazuje automobile potopljene u Givorsu, u centralnojj Francuskoj