Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gosti iz austrije

Jazz Fest Sarajevo: Wanting Machinea u Pozorištu mladih 7. novembra

Wanting Machine
Wanting Machine

Petera Roma i Manua Mayra publika Jazz Festa je upoznala na koncertima Synesthetic 4 i Compost 3

Wanting Machine bend je austrijskog gitariste i kompozitora Petera Roma i „solo“ album na kojem je sarađivao sa 14 muzičara, 4 kompozitora i 7 inžinjera zvuka. Na Jazz Festu Sarajevo 2024 nastupit će zajedno sa Austrijancima, basistom Manuom Mayrom i bubnjarom Michaelom Prowaznikom, te američkom instrumentalisticom Pamelijom Stickney koja svira teremin.

Petera Roma i Manua Mayra publika Jazz Festa je upoznala na koncertima Synesthetic 4 i Compost 3.

Članovi benda Wanting Machine koriste različite tehnike sviranja i zvučnu manipulaciju, te instrumenti poprimaju različite karaktere, prepliću se, nestaju i ponovo pojavljuju transformirani pa publika tokom nastupa ponekad nije sigurna koji je instrument odgovoran za koji zvuk. Ovaj muzički projekat donosi izniman kvalitet – kombinuje umjetnike visokog kalibra i hipnotičku muziku kao savršen bijeg od stvarnosti.

Jedinstvenost zvuka ovog četveročlanog sastava je i zvuk teremina, instrumenta koji je inovirao Leo Theremin, instrument neobičnog zvuka i načina sviranja. Bob Moog je Pameliju Stickney nazvao „jednom od najvažnijih inovatorki teremina današnjice”, a njen jedinstveni talenat je zabilježen na snimcima i nastupima uživo sa širokim spektrom umjetnika, uključujući Davida Byrnea, Johna Zorna, Yoko Ono i Bela Fleck & the Flecktones. Njeno iskustvo jazz umjetnice i kontrabasistice omogućilo joj je da razvije posebne tehnike na tereminu bazirane na kontrabasu. Predavanje Pamelije Stickney o tereminu na TED-u je zabilježilo više od dva miliona pregleda.  

Koncert Wanting Machinea koji će biti održan u Pozorištu mladih 7. novembra u 19.30 organizira se u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom. Ulaznice su u prodaji online na jazzfest.ba, a od 31. oktobra u festivalskom box officeu.