Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banjaluka

Predstavom “Bračno savjetovanje” bit će otvoren Međunarodni festival glumca “Zaplet”

festival zaplet banjaluka
FOTO: Fena

Pet predstava je u takmičarskoj selekciji i dvije koje otvaraju i zatvaraju Festival. To je glavni program Festivala

“Punom parom” je ovogodišnji naslov 16. Međunarodnog festivala glumca “Zaplet u organizaciji Gradskog pozorišta “Jazavac” u Banjoj Luci. Festival počinje sutra i to premijerom predstave “Bračno savjetovanje”.

Ljubiša Savanović, glumac i jedan od osnivača banjalučkog Gradskog pozorišta “Jazavac” izjavio je Feni da je ovogodišnji “Zaplet” u godini u kojoj je to pozorište puni 18 godina.

 – Festival otvaramo, kao što je to slučaj svih ovih godina, premijerom predstave našeg pozorišta, predstavom “Bračno savjetovanje” po tekstu austrijskog pisca Daniela Glattauera. Predstavu je režirao Željko Stjepanović koji i igra u predstavi, a pored njega, u glavnim ulogama su Snježana Mišić i Željko Erkić, kaže Savanović.

Drugi dan Festivala u goste dolazi predstava “Kauboji” iz Pozorišta Prijedor i ta predstava je zapravo prva predstava u takmičarskoj selekciji festivala.

 – Dan poslije, 22. oktobra, imaćemo priliku u dva termina da vidimo predstavu “Kako sam naučila da vozim” u produkciji Heartefect fonda iz Beograda, a 23. oktobra se predstavlja Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom “Kramer protiv Kramera, dodaje Savanović.

Iz Rijeke dolazi predstava “Cure” u koprodukciji Kolektiva Igralke, a predstava je u “Jazavcu” 24. oktobra.

 – U petak, 25. oktobra, nam prvi put na Međunarodni festival glumca “Zaplet” dolaze naši dragi prijatelji i gosti iz Gradskog pozorišta iz Podgorice sa predstavom “Mislim da treba da razgovaramo” sa sjajnim Mišom Obradovićem i Vanjom Jovićević u glavnim ulogama, kaže Savanović.

Za zatvaranje Festivala ostavljena je predstava koja će biti igrana u čast nagrađenih, a riječ je o predstavi “Smrt čovjeka na Balkanu” iz Narodnog pozorišta Kikinda.

Pet predstava u takmičarskoj selekciji

Pet predstava je u takmičarskoj selekciji i dvije koje otvaraju i zatvaraju Festival. To je glavni program Festivala.

 – Što se tiče pratećeg programa Festivala, i ove godine ugostićemo glumce na razgovorima, a tu su nam Svetozar Cvetković,  Nebojša Cile Ilić, Dragan Mićanović i jedno veče moja malenkost  će razgovarati sa publikom, navodi Savanović.

U pratećem programu Festivala je izložba fotografija Aleksandra Čavića, banjalučkog fotografa koji 18 godina, od samog osnivanja “Jazavca” prati ovo Pozorište i dokumentuje rad.  

Stručni žiri festivala čine Mladen Šukalo, teatrolog iz Banje Luke, Nikola Bundalo reditelj i Belinda Stijak, oboje su zaposleni u Narodnom pozorištu RS.  

 – Pozivam publiku da rezervišu mjesto i kupe karte za one predstave za koje još ima karata, da dođu na pozorišni praznik, na jednu svečanost u Gradsko pozorište “Jazavac”. Dobro nam došli, poručio je Savanović.