Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"mora se raditi"

Na području Gradačca godišnje proizvedu oko 3,7 miliona litara mlijeka, pola za izvoz

mirsad suljic krave
FOTO: Fena
Mirsad Suljić: Posla ima, mora se raditi

Mirsad Suljić je prvi farmer u BiH koji je kupio savremni traktor za poslove u poljoprivredi

Na području Gradačca regristrovano je 120 proizvođača mlijeka koji na godišnjem nivou proizvedu oko 3,7 miliona litara mlijeka, od kojih se 50 posto izveze iz BiH.

Aktivna su dva renomirana prerađivača mlijeka na području tog grada koji otkupljuju sirovo mlijeko od farmera. 

Posla ima i radi se puno snagom

Jedan od najuspješnijih proizvođača je farmer Mirsad Suljić iz Vučkovaca, koji godinama ima farmu muznih krava. On posjeduje grla koja su veoma kvalitetna i visoko muzna.

– Trenutno imam 42 grla, 25 muznih krava i 14 junica, a svaki dan mlijeko predajem mljekari. Posla ima i radi se puno snagom. Mjesečna proizvodnja je oko 22 tone sirovog mlijeka. Uskoro ćemo imati i laktofriz i biće nam mnogo lakše. Posjedujemo svoju mehanizaciju. Obaveze su velike, ali imamo i zarade zbog premije koja mnogo znači mljekarima – kaže za Fenu Suljić.

Za tri godine ovaj farmer ide u zasluženu penziju, a u poljoprivrednim poslovima njega će naslijediti sin. Inače, zadovoljan je proizvodnjom mlijeka, ali nije njegovom otkupnom cijenom.

– Uglavnom sam zadovoljan, iako bi otkupna cijena mogla biti veća. Meni je trenutno plaćeno 87 feninga po litru i plus PDV-e. Takva je cijena jer nemamo konkurenciju, dok se u drugim mjestima plaća veća cijena sirovog mlijeka po litru. Sreća je što ima premija, pa nas to održi jer da nije premije zatvorili bi farmu. Mi smo ugroženi kao domaći proizvođači – naglasio je Suljić.

Kaže da svaki mjesec kupuje 10 tona stočne hrane koja košta osam hiljada konvertibilnih maraka, navodeći da izdvaja novčana sredstva za veterinare, kao i za osiguranje radnika.

Mirsad Suljić prvi farmer u BiH koji je kupio savremni traktor

Suljić je prvi farmer u BiH koji je kupio savremni traktor za poslove u poljoprivredi. Pored nabavke savremene mehanizacije, ove godine obnovio je i stočni fond. Iako je posao poljoprivrednika veoma zahtjevan, Suljić kaže da se može naći vremena i za odmor.

– Uzeli smo novi traktor koji je koštao 95 hiljada konvertibilnih maraka, uzeli smo i junice. Sve se može, ali mora se raditi. Veliki su troškovi, stoku hranim i ne štedim na stočnoj hrani. Ima se vremena za sve, samo se treba organizovati – naglasio je.

Posao poljoprivrednika je, kako navodi, danas mnogo lakši jer postoji mehanizacija koja mu olakšava obradu oko 17 hektara zemljišta.

– Teže je bilo ranije jer se sve radilo ručno, krave se muzle ručno, mlijeko se nosilo na pijacu, a danas je sve drugačije i mnogo lakše. Ja sam sve postigao svojim radom i zbog toga sam sretan – dodao je.

Podsticaji od 2,2 miliona KM

Pomoćnik gradonačelnika Gradačca Senad Džombić kaže da proizvođači mlijeka na tom području ostvare podsticaj od 2,2 miliona KM na godišnjem nivou, od čega je 1,8 miliona KM s federalnog i 400 hiljada KM s kantonalnog nivoa.

– Kada govorimo o mljekarskoj proizvodnji u BiH organizovano se otkupljuje oko 260 miliona litara sirovog mlijeka, od tog broja 85 miliona otkupe dva renomirana preređivača koji su regristrovani na području Grada Gradačca. U Gradačcu imamo 120 proizvođača koji na godišnjem nivou proizvedu oko 3,7 miliona litara mlijeka i predaju prerađivačima – kazao je Džombić.

Inače, Grad Gradačac pomaže proizvođačima kroz organizaciju i finansiranje protivgradne zaštite koja štiti velike površine poljoprivrednih usijeva.

Gradačac se može pohvaliti brojnim domaćinstvima koja se bave uzgojem različitih poljoprivrednih kultura. Raduje ih, kako kažu, najava Vlade Federacije BiH da bi poljoprivrednici uskoro mogli lakše do kredita, putem kojih bi mogli unaprijediti domaću proizvodnju hrane, modernizirati proces proizvodne, te tako povećati vlastitu konkurentnost na tržištu.