Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

terorizam

Da li je Helez bio u pravu: Šta je sve otkriveno u velikoj akciji hapšenja u Moldaviji

Foto: Screenshot/X

Trenutno su četiri državljana Moldavije koja su obučavana u gerilskim kampovima, iz Bosne i Hercegovine kao i iz Srbije u tridesetodnevnom pritvoru

Policija Moldavije provela je racije u kojima je uhitila osobe za koje tvrdi da su obučavane u Rusiji ali i na području BiH te Srbije za izazivanje nereda kojima bi se destabilizirala ta država a to je ponovo otvorilo pitanje postojanja ilegalnih kampova za obuku na što je ranije upozoravao ministar odbrane BiH.

Na mrežnoj stranici Ministarstva unutarnjih poslova Moldavije objavljena je informacija u kojoj stoji da su u srijedu proveli 88 racija diljem zemlje nakon što su policijski istražitelji dokumentirali djelovanje kriminalne skupine od srpnja 2024. godine čiji su članovi planirali vrhunac akcija masovnih nereda oko predsjedničkih izbora i ustavnog referenduma o pristupanju Evropskoj uniji zakazanog za 20. oktobra 2024. godine.

Iz čega se sastojala obuka?

Tokom racija policajci su zaplijenili gotovo novac u različitim valutama u iznosu većem od 320 hiljada eura, predmete za koje je navedeno da su namijenjeni organiziranju masovnih nereda te popise aktivista, letke, prijenosna računala, telefone, odjeću s raznim natpisima, bankovne kartice banaka Ruske Federacije, kao i ukrcajne propusnice za zrakoplov na liniji Kišinjev-Istanbul-Moskva.

Policijski su istražitelji tokom ispitivanja mladih osoba koje su pronašli u racijama doznali kako su prolazili obuku u pansionu u predgrađu Moskve. U junu je na takvoj obuci sudjelovalo više od 100 mladih iz Moldavije pod izlikom sudjelovanja u kulturno-turističkom programu a u Rusiji bi ih obučavali za taktike nacionalne podjele, kao i destabilizacije ustavnog poretka, upotrebu oružja te fizički obračun s policijom tokom protesta, proizvodnju i uporabu zapaljivih predmeta i eksploziva kućne izrade i rukovanje dronovima.

“Vrsta obuke koja se nudi građanima Republike Moldavije ukazuje na napadne akcije, u kontekstu masovnih akcija s ciljem stvaranja provokacija i panike”, stoji u policijskom saopćenju.

Tvrde kako su obuku provodili strani instruktori povezani s paravojnim skupinama poput “Wagnera” i “Ferme” dok su istodobno neki polaznici odabrani za “napredniju obuku u gerilskim kampovima, održanim u Bosni i Hercegovini, kao i u Srbiji. Većina te obuke navodno je održana od početka septembra do sredine oktobra.

Trenutno su četiri državljana Moldavije koja su obučavana u gerilskim kampovima, iz Bosne i Hercegovine kao i iz Srbije u tridesetodnevnom pritvoru, navode iz moldavske policije.

U BiH još bez reakcije

Sigurnosne agencije u BiH do petka nisu reagirale na ove navode iz Moldavije koja je godinama suočena sa sve većim ruskim pritiskom i nastojanjem da je se destabilizira preko ruske manjine koja živi na području Pridnjestrovlja a odnosi između Kišinjeva i Moskve drastično su se pogoršali nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Mediji u BiH podsjećaju kako je ministar obrane te zemlje Zukan Helez prošle godine tvrdio da postoje obavještajni podaci o ilegalnim kampovima za paravojnu obuku i to na teritoriju Republike Srpske odnosno kod Rogatice, na planini Maglić te u okolici Sarajeva no to nitko nije uzimao ozbiljno. O svemu je dao i iskaz u Tužiteljstvu BiH.

Sada je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) kazao kako informacije iz Moldavije doživljava kao dokaz da je opravdano upozoravao na sigurnosne prijetnje.

-Naravno kad su vidjeli (u Tužiteljstvu) da imam dokaze, onda je obustavljena istraga i to se zataškalo, kaže Helez.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić nakon prošlogodišnjih istupa ministra odbrane odlučno je negirao utemeljenost takvih tvrdnji.

-Ja tvrdim da ne postoji (obuka) na teritoriju RS, kazao je u novembru 2023.

Nešić, kojega je na poziciju ministra sigurnosti BiH postavio čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik, poznat po bliskim vezama s Rusijom i antizapadnim stajalištima.