Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pozitivne poruke

Soreca u Banjoj Luci: “Zajedno želimo da idemo naprijed, a ne nazad, EU je uz BiH”

Foto: Delegacija EU

Pozvao je političke lidere u Republici Srpskoj i širom Bosne i Hercegovine da djeluju u narednom periodu kako bi osigurali napredak.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Luigi Soreca prvi put je posjetio Banja Luku jučer i danas, gdje se sastao sa političkim akterima u Republici Srpskoj, direktorom Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine te sa predstavnicima organizacija civilnog društva.

Ambasador Soreca se nakon sastanaka obratio putem video poruke u kojoj je napomenuo da je neophodno da svi dijelovi Bosne i Hercegovine daju svoj doprinos na putu ka EU.

Pozvao je političke lidere u Republici Srpskoj i širom Bosne i Hercegovine da djeluju u narednom periodu kako bi osigurali napredak.

“Nužno je da svi dijelovi Bosne i Hercegovine daju svoj doprinos na evropskom putu. U Banjoj Luci sam se susreo s sa predstavnicima vlasti i opozicije Republike Srpske, kao i civilnog društva i medija.Radujem se daljim razgovorima u Republici Srpskoj, kao i širom zemlje, o ubrzanju napretka ka članstvu”, rekao je Soreca.

Istakao je da je članstvo u EU najbolja garancija bolje budućnosti BiH.

“Istina je da većina građana ove zemlje, uključujući i Republiku Srpsku, želi evropsku budućnost. Evropski put donosi brojne prednosti, uključujući veće ekonomske prilike, snažniju borbu protiv korupcije i vladavinu prava, više standarde životne sredine, i najvažnije od svega, veću sigurnost i stabilnost. Bosna i Hercegovina već uživa niz prednosti bliske saradnje sa Evropskom unijom, uključujući učešće u programima EU-a, kao što je Erasmus+ za razmjenu u obrazovanju, Horizon Europe za istraživanje i inovacije, Kreativna Evropa za umjetnost i kulturu, Digitalna Evropa i EU4Health”, naglasio je.

Podsjetio je na slučaj nedavnih tragičnih poplava koje su pogodile BiH.

“Kako smo se nedavno podsjetili tokom tragičnih poplava, Bosna i Hercegovina je i članica mehanizma solidarnosti EU-a u vrijeme kriza, odnosno, Mehanizma civilne zaštite EU-a. Cilj nam je produbiti našu saradnju, uključujući kroz Plan rasta, koji će ojačati ekonomsko integrisanje Bosne i Hercegovine u jedinstveno evropsko tržište i zajedničko regionalno tržište. Ali za dalji razvoj našeg odnosa, potrebna nam je politička volja svih zainteresovanih strana”, napomenuo je.

Istakao je da je EU daleko najveći partner BiH.

“Tu sam na Kastelu, obnovljenom zahvaljujući ulaganju Evropske unije u vrijednosti od 3,6 miliona eura. EU i njene države članice su dosljedno vjerni prijatelji ovdašnjim građanima. Daleko smo najveći partner ove zemlje, uključujući oblasti preduzetništva, infrastrukture, digitalizacije, energetske tranzicije, poljoprivrede, kvaliteta vode, obrazovanja, zdravstva i još mnogo toga. Narednih nekoliko sedmica će biti presudno za vraćanje Bosne i Hercegovine na njen evropski put. Pozivam političke lidere u Republici Srpskoj, kao i širom Bosne i Hercegovine da iskoriste priliku koja im se nudi, kao i građane, da se njihov glas čuje. Zajedno želimo da idemo naprijed, a ne nazad. EU je uz vas da podrži pozitivno političko okruženje, dijalog i kompromis, ali ćemo se isto tako odlučno suprotstaviti nazadovanju i potezima koji stvaraju podjele. Hajde da zajedno izgradimo bolju budućnost. Sada je pravo vrijeme!”, zaključio je Soreca iz Banja Luke.