Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inflacija pod kontrolom

ECB treći put u ovoj godini smanjila kamatne stope

Foto: Damir Begović / Fokus.ba

Upravno vijeće držat će kamatne stope dovoljno restriktivnima koliko god bude potrebno – saopćio je ECB.

Evropska centralna banka u četvrtak je po treći put u ovoj godini smanjila kamatne stope, naglašavajući da je inflacija u eurozoni sada sve više pod kontrolom, a ekonomski izgledi su pogoršani.

Promjena fokusa

Prvo uzastopno smanjenje kamatne stope u 13 godina označava promjenu fokusa centralne banke eurozone s obaranja inflacije na zaštitu ekonomskog rasta, koji je dvije godine zaredom daleko zaostajao za rastom Sjedinjenih Država.

Dolazne informacije o inflaciji pokazuju da je proces deflacije na dobrom putu. Na izglede inflacije također utiču nedavna negativna iznenađenja u pokazateljima ekonomske aktivnosti – saopćio je ECB.

Najnoviji ekonomski podaci vjerojatno su pomjerili ravnotežu unutar ECB u korist smanjenja kamatnih stopa, pri čemu su ankete o poslovnoj aktivnosti i raspoloženju, kao i očitanje inflacije za septembar bili nešto niži od očekivanog.

Smanjenje za četvrtinu boda smanjuje stopu koju ECB plaća na depozite banaka na 3,25 posto. Tržišta novca skoro su u potpunosti odredila cijene u tri daljnja sniženja do marta iduće godine.

Od sastanka do sastanka

ECB u svom saopćenju nije dao nikakve naznake o budućim potezima, umjesto toga ponavljajući svoju mantru da će se odluke donositi “od sastanka do sastanka” na temelju pristiglih podataka.

Upravno vijeće držat će kamatne stope dovoljno restriktivnima koliko god bude potrebno – saopćio je ECB.

Euro je porastao nakon odluke koju su dobro obrazložili brojni govornici ECB-a, uključujući predsjednicu Christine Lagarde, prenosi Reuters.