Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Biden putuje u Njemačku na razgovore o Ukrajini i Bliskom istoku

joe biden
Foto: Screenshot/ YouTube

Biden će u Berlin sletjeti kasno u četvrtak, a u petak ujutro održat će bilateralne razgovore s njemačkim predsjednikom Frankom Walterom Steinmeierom i kancelarom Olafom Scholzom, prije planiranog sastanka s europskim čelnicima poslijepodn

Američki predsjednik Joe Biden putuje u četvrtak u kratki posjet Berlinu kako bi s njemačkim, francuskim i britanskim čelnicima razgovarao o ratu u Ukrajini i eskalirajućem sukobu na Bliskom istoku koji bi mogao prerasti u otvoreni rat između Izraela i Irana.

Biden je po prvim planovima trebao održati širi sastanak sa zemljama koje vojno pomažu Ukrajini u američkoj zračnoj bazi Ramsteinu u Njemačkoj prošle sedmice, tokom planiranog trodnevnog posjeta toj zemlji, prvog u gotovo 40 godina. No putovanje je otkazao zbog uragana Miltona na Floridi.

Biden će u Berlin sletjeti kasno u četvrtak, a u petak ujutro održat će bilateralne razgovore s njemačkim predsjednikom Frankom Walterom Steinmeierom i kancelarom Olafom Scholzom, prije planiranog sastanka s europskim čelnicima poslijepodne.

Teme razgovora

Biden dolazi u Evropu nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obišao zapadne prijestolnice kako bi predstavio svoj plan za pobjedu nad Rusijom, koja je u februaru 2022. izvršila invaziju na njegovu zemlju.

-Teme razgovora bit će situacija na bojištu u Ukrajini, razvoj rata, kako saveznici mogu na najbolji način pomoći Ukrajini, rekao je visoki američki zvaničnik prije posjeta.

Važna tema bit će i rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze te Hezbolaha u Libanonu koji bi mogao prerasti u otvoreni rat s Iranom.

Sjedinjene Države i Njemačka bliski su saveznici Izraela, koji je postao sve izoliraniji zbog svoje vojne kampanje u palestinskoj enklavi Gaza za koju lokalne vlasti kažu da je ubila više od 42.000 ljudi.

-Nećemo prihvatiti da Iran napadne Izrael projektilima, rekao je Scholz u srijedu.

-To se ne smije dogoditi. Ne smije biti daljnje destabilizacije regije. A Iran se igra vatrom. To mora prestati, kazao je.