Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kritikovala Kovačevića

Pendeš izgubila živce u studiju BHRT-a: “Treba ga krivično goniti. To treba krivično goniti!”

Foto: Screenshot/BHRT

Razlog je Kovačeviva apelacija Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu koji je prvostepenom presudom potvrdio da su bila prekršena aktivna biračka prava

Delegatkinja HDZ-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marina Pendeš prilikom gostovanja na BHRT-u poručila je kako Slavena Kovačevića, savjetnika člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, treba krivično goniti.

Razlog je Kovačeviva apelacija Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu koji je prvostepenom presudom potvrdio da su bila prekršena aktivna biračka prava.

-Meni je veoma zanimljivo da je Kovačević podnio tužbu Sudu u Strazburu na način da se žali da je on ili neko onemogućen da bira svoje predstavnike, a ujedno je savjetnik kod člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. To je stvarno nonsens, ja nemam riječi, to nema zdrave logike – kazala je Pendeš.

Međutim, to ga ne sprečava da uloži svoju apelaciju, pa ni etnička pripadnost, komentarisao je novinar Boris Brezo.

-Pazite, kako ga ne sprečava? Ima tu svega. Znači, on kao osoba koja se nekad izjašnjava kao Srbin, nekad kao Hrvat, zar to nije manipulacija. Šta je to, to je krađa identiteta, to je lažno predstavljanje, to treba krivično goniti – izjavila je Pendeš.

To nema veze s meritumom ove presude, uzvratio je Brezo, da bi Pendeš, već vidno iznervirana, ponovila:

-To treba krivično goniti. To treba dobro voditi računa, ko, šta, gdje kaže, na koji način kaže, pa tako i Kovačević. Vjerovatno je Sud u Strazburu bio pod utjecajem prijatelja Kovačevića koji predstavlja BiH. Vjerujem da će konačna presuda onakva kakvu Kovačević zaslužuje.

Na upit novinara treba li se Sudu obratiti visoki predstavnik Christian Schmidt, Pendeš je kazala:

-To treba pitati Schmidta. Sudu se trebaju obratiti institucije BiH u zaštiti naroda, u ovom slučaju hrvatskog. A ovo što radi Kovačević trebaju osuditi svi u BiH. On je osoba upitnih moralnih kvaliteta. Sumnjam u njegove namjere, možda iza njega stoje neke političke stranke, koje žele da ukinu Dom naroda – kazala je Pendeš.