Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

promjena vremena

Kraj Miholjskog ljeta: Noći i jutra će biti sve hladniji i dolaze kiše. Biće i mraza

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Kako mjesec bude odmicao temperature će biti sve više jesenje

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom. Poslijepodne prestanak padavine u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne, a krajem dana ili tokom noći i u ostatku zemlje. Vjetar slab promjenljivog smjera.

Jutarnja temperatura od 9 do 14, na jugu do 18, a dnevna od 12 do 18, na jugu zemlje do 23 stepena.

U Sarajevu će biti pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom. Jutarnja temperatura zraka oko 12, a dnevna oko 16 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Promjena vremena

Od danas porastom naoblake lokalno slabije padavine. Temperature u nastavku mjeseca u postepenom padu. Pred kraj oktobra moguće osjetnije zahlađenje.

Proteklih dana uživali smo u pretežno sunčanim i stabilnim oktobarskim danima. Sunca i ugodne dnevne topline će svakako još biti u nastavku mjeseca ali se u prognozi počinje spominjati i kiša. To je znak da se uticaj anticiklone polako narušava.

Kako mjesec bude odmicao temperature će biti sve više jesenje. Uskoro sve hladnije noći i jutra, sve češća i dugotrajnija magla, a i dnevna toplina sve skromnija.

Nova, ovog puta izraženija promjena vremena moguća je krajem oktobra, kada bi uslijedio i osjetniji pad temperatura uz padavine, javlja BHmeteo.

Prognoza za naredne dane

U petak pretežno oblačno vrijeme, većinom sa slabom kišom. Lokalno jači pljusak je moguć na području Krajine i Hercegovine. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 23°C.

U subotu pretežno oblačno vrijeme, većinom sa slabom kišom. Padavine su češće na području Hercegovine i jugozapadu Bosne. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 23°C.

U nedjelju umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Oblačniji dio dana je prije podne kada rijetko može pasti malo kiše. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12°C, na jugu zemlje do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 23°C.

U ponedjeljak u većem dijelu zemlje se očekuje pretežno sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove prije podne će biti magle i niske oblačnosti. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 9°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 23°C.