Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi paket

SAD šalju hitnu vojnu pomoć Ukrajini od 425 miliona dolara. Iz Australije stižu Abramsi

Foto: X

Australija će donirati Ukrajini 49 starih američkih borbenih tenkova M1A1 Abrams, objavila je u četvrtak prije sastanka NATO-a u Bruxellesu

SAD su obezbijedile novi paket hitne dodatne vojne pomoći za Ukrajinu u iznosu od 425 miliona dolara, saopćio je State Department.

U saopštenju se precizira da novi paket dodatne vojne pomoći obuhvata municiju za američko-norveške napredne raketne sisteme zemlja-vazduh (NASAMS), protivvazdušne rakete RIM-7 i “stinger”, municiju za raketne sisteme HIMARS.

Navodi se da pomoć obuhvata i artiljerijsku municiju kalibra 155 i 105 milimetara, kao i kasetnu municiju, zatim protivtenkovsko oružje AT-4 i druge protivoklopne sisteme.

“SAD su posvećene podršci Ukrajini sa opremom koja joj je potrebna da ojača svoju poziciju na bojnom polju, odbrani svoju teritoriju i narod od brutalne agresije Kremlja i obezbijedi pravedan i trajan mir. Kao što je (američki) predsjednik (Joe) Biden jasno rekao: Sjedinjene Države i međunarodna koalicija koju smo okupili nastavit će da stoje uz Ukrajinu”, poručuje se u saopćenju.

Australija će donirati Ukrajini 49 tenkova Abrams

Australija će donirati Ukrajini 49 starih američkih borbenih tenkova M1A1 Abrams, objavila je u četvrtak prije sastanka NATO-a u Bruxellesu.

-Stojimo uz Ukrajinu u njezinoj borbi protiv ruske ilegalne invazije, poručio je australski ministar odbrane Pat Conroy.

Opremljeni topom od 120 mm, ovi tenkovi od 60 tona izgrađeni su između 1985. i 1993. i bili su renovirani prije nego što ih je sredinom 2000-ih kupila Canberra.

Za prijenos zastarjelih Abramsa u “treću zemlju” od strane Australije bilo je potrebno dopuštenje Sjedinjenih Država u skladu s propisima o međunarodnoj trgovini oružjem (ITAR).

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je ovu inicijativu na mreži X i izrazio “zahvalnost” Australiji.

Ukrajina je primila prvu seriju rabljenih tenkova M1A1 Abrams u septembru 2023., koje su isporučile Sjedinjene Države. Dio australske flote namijenjen je i za skladištenje rezervnih dijelova, navedeno je.

Početkom godine Canberra je objavila da neće odgovoriti na zahtjev iz Kijeva za isporuku starih helikoptera MRH90 Taipan, tvrdeći da oni više nisu sposobni za let.

Najnoviji australski paket vrijedan je 245 miliona australskih dolara. Time je ukupna australska vojna pomoć Ukrajini od ruske agresije 2022. godine porasla na 1.3 milijarde australskih dolara, a ukupna australska potpora na 1.5 milijardi australijskih dolara.