Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ulaganje u budućnost

Obilježava se Dječija nedjelja, karavan dječije radosti stigao u Sarajevo

dječija nedjelja kike budalike
Foto: FMRSP

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić naglasio je važnost obilježavanja Dječije nedjelje, kazavši da su djeca naše najveće bogatstvo, te da je naša dužnost graditi svijet u kojem će se njihov glas čuti

Dječija nedjelja obilježena je danas u Sarajevu paljenjem plamena prijateljstva uz učešće 845 djece iz deset osnovnih škola s područja Novog Grada.

Učestvovala su djeca iz OŠ Osman Nuri Hadžić, OŠ Skender Kulenović, OŠ Ćamil Sijarić, OŠ Aleksa Šantić, OŠ Fatima Gunić, OŠ Džemaludin Čaušević, OŠ Umihana Čuvidina, OŠ Behaudin Selmanović, OŠ Sokolje i OŠ Maarif, te JU Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu, KJU Doma za djecu bez roditeljskog staranja, SOS Dječijih sela, hraniteljskih porodica, djece koja se liječe od malignih oboljenja i vrtića Vrtuljak.

Manifestacija ima za cilj podizanje svijesti o dječjim pravima, koja su sadržana u Konvenciji o pravima djeteta, te promovisanje važnosti njihove zaštite i poštivanja kod donošenja odluka koje utječu na djecu.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić naglasio je važnost obilježavanja Dječije nedjelje, kazavši da su djeca naše najveće bogatstvo, te da je naša dužnost graditi svijet u kojem će se njihov glas čuti.

-Dječija nedjelja nas podsjeća da trebamo ulagati u budućnost kroz prepoznavanje prava djeteta i stvaranje okruženja u kojem djeca mogu slobodno sanjati, igrati se i razvijati se u okruženju koje prepoznaje i poštuje njihova prava – poručio je Delić.

Otvaranju Dječije nedjelje u Sarajevu prisustvovala je i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković, koja je zajedno s djecom podsjetila da su djeca „zakon“ te da odrasli moraju učiti od djece kako donositi odluke zajedno s njima i kako učiniti svijet boljim mjestom za njih.

Karavan Dječje Radosti prethodna dva dana proputovao je kroz Cazin, iz kojeg je i krenuo, te Žepče. Danas je stigao u Sarajevo, a putovanje nastavlja prema Goraždu i drugim gradovima u Federaciji BiH. To je način, kako je ranije kazao ministar Delić, da sva djeca u Federaciji na jedinstven način obilježe svoju sedmicu, ispunjenu radošću, promocijom dječijih prava, smijehom i zajedničkom igrom.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s Ministarskom koordinacijom u oblasti socijalne politike FBiH i Plazma Sportskim igrama mladih, organizovalo je obilježavanje Dječije nedjelje u svih deset kantona Federacije Bosne i Hercegovine. Svakoga dana, Karavan dječije radosti putuje iz grada u grad, noseći osmijehe, igru i promociju dječijih prava među najmlađima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.