Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FHMZ

Stiže prava jesen: Uskoro padavine i veće zahlađenje. Najavljen je i mraz

Foto: Pixsell/BHmeteo

Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme

U Bosni je jutros pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno sunčano.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana. Dio prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove je moguća magla. U kasnim večernjim satima na zapadu i sjeverozapadu Bosne očekuje se slaba kiša. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura zraka od 16 do 22, na jugu zemlje do 27 °C.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Dnevna temperatura zraka oko 20 °C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Od sutra slabije padavine

Još danas u potpunosti stabilno, od sutra porastom naoblake lokalno slabije padavine. Temperature u nastavku mjeseca u postepenom padu. Pred kraj oktobra moguće osjetnije zahlađenje, javlja BHmeteo.

Proteklih dana uživali smo u pretežno sunčanim i stabilnim oktobarskim danima. Sunca i ugodne dnevne topline će svakako još biti u nastavku mjeseca ali se u prognozi počinje spominjati i kiša. To je znak da se uticaj anticiklone polako narušava. Kako mjesec bude odmicao temperature će biti sve više jesenje.

Uskoro sve hladnije noći i jutra, sve češća i dugotrajnija magla, a i dnevna toplina sve skromnija.

Četvrtak – Porast naoblake sa zapada. Od jutarnjih sati najprije u Krajini, a kasnije tokom dana i u većem dijelu ostatka zemlje kiša uglavnom slabog intenziteta. Uz padavine temperature u blažem padu i u najtoplijem dijelu dana kretat će se od oko 12°C na sjeverozapadu i sjeveru do oko 20°C na jugu zemlje.

Rubnim uticajem ciklona od petka (18.10.) do nedjelje (20.10.) i dalje većinom oblačno uz lokalno padavine uglavnom na zapadu i jugu zemlje. Nešto više sunčanih intervala na istoku i sjeveroistoku. Od nedjelje ponovnim jačanjem anticiklona slijedi niz pretežno sunčanih dana, ali uz sve hladnija jutra, lokalnu pojavu mraza i češću maglu. Nova, ovog puta izraženija promjena vremena moguća je krajem oktobra, kada bi uslijedio i osjetniji pad temperatura uz padavine.

Prognoza FHMZ-a za naredne dane

U četvrtak pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom. Poslije podne prestanak padavine u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne, a krajem dana ili tokom noći i u ostatku zemlje. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od 9 do 14, na jugu do 18, a dnevna od 12 do 18, na jugu zemlje do 23 °C.

U petak pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Prije podne padavina uglavnom u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Poslije podne u većini područja. Prestanak padavina prema kraju dana ili tokom noći. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od 10 do 14, na jugu do 18, a dnevna od 13 do 19, na jugu i istoku zemlje do 22 °C.

U subotu pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana povremen i slab lokalni pljuska je moguć u Hercegovini i ponegdje na jugoistoku Bosne. U večernjim satima slaba kiša na jugu i jugozapadu zemlje. Vjetar slab na sjeveru zemlje sjeverni i sjeveroistočni, a u ostalim područjima južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 18, a dnevna od 14 do 20, na jugu zemlje do 24 °C.

U nedjelju pretežno oblačno vrijeme uz postepeno razvedravanje poslije podne. U jutarnjim satima lokalno slaba kiša je moguća u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab uglavnom sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 18, a dnevna od 12 do 18, na jugu zemlje do 22 °C.