Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crna Gora

Piloti prve helikopterske jedinice MUP-a KS uspješno poletjeli i stekli PPL licencu

piloti helikopterska jedinicia mupks
Foto: Fena/ Arhiva

Za samo tri mjeseca, sarajevski piloti položili su svih devet ispita za prvu licencu, položili teorijske ispite pred Direkcijom za civilnu avijaciju BiH, te najboljim prosjekom savladali test engleske vazduhoplovne frazeologije

Prva generacija školovanih pilota MUP-a Kantona Sarajevo, koji se već tri mjeseca nalaze na školovanju u Flight Academy Montenegro, uspješno su ostvarili svojih prvih 25 sati leta i stekli PPL – private pilot licence, koja predstavlja baznu osnovu neophodnu za letenje.

Piloti prve helikopterske jedinice MUP-a Kantona Sarajevo već uspješno realizuju rutinske letove širom Crne Gore, iz Podgorice do Jadrana, preko Ulcinja, Herceg Novog do Žabljaka i nazad.

Za samo tri mjeseca, sarajevski piloti položili su svih devet ispita za prvu licencu, položili teorijske ispite pred Direkcijom za civilnu avijaciju BiH, te najboljim prosjekom savladali test engleske vazduhoplovne frazeologije (TEA). Ništa manje nisu uspješni ni aviomehaničari koji također čine helikoptersku jedinicu, a koji su ispite položili najvišim ocjenama, saopćeno je iz MUP-a KS.

Povodom uspješnog sticanja PPL licence, članove helikopterske jedinice posjetio je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, a u posjeti mu se pridružio i bh. ambasador u Crnoj Gori Branimir Jukić. Prilikom posjete piloti su demonstrirali let helikopterom.

-Ponosan sam na vas i rezultate koje ste postigli. Pohvale vaših instruktora i informacije koje sam dobio o vama, dokaz su da smo napravili pravi izbor za našu prvu helikoptersku jedinicu. Vi ćete biti prvi ikad školovani piloti i aviomehaničari MUP-a Kantona Sarajevo i na vama je ogromna odgovornost. Vi ćete jednog dana spašavati živote i djelovati tamo gdje je najpotrebnije, a kada spasite samo jedan ljudski život, pokazat će se da smo bili na pravom putu kada smo krenuli u ovu priču – poručio je ministar Katica.

Ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić nakon leta koji su izveli piloti MUP-a Kantona Sarajevo uputio je čestitke i izrazio zadovoljstvo zbog ove značajne međunarodne saradnje.

-Drago mi je da u regiji postoje kapaciteti i ekspertize koji omogućavaju edukaciju i obuku pilota za najsloženije letove. Moje je lično zadovoljstvo, kao ambasadora BiH u Crnoj Gori, što se ova obuka održava baš u Crnoj Gori jer se na praktičnom operativnom nivou može vidjeti šta znači međunarodna saradnja i koliko dvije države kroz dobrosusjedske politike i razmjene znanja pomažu jedna drugoj. Ambasada BiH u Crnoj Gori pruža punu podršku edukaciji naših pilota koji će sasvim sigurno biti od koristi, ne samo Kantonu BiH, nego i čitavoj BiH – poručio je ambasador Jukić.