Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivana Petaković iz Beograda pobjednica Festivala harmonike u Tuzli

ivana petakovic
Foto: Festival harmonike

Festival harmonike ‘Sevdalinko harmonikom opjevana’ održan je šesti put zaredom u organizaciji UG Eufonija, a ove godine okupio je oko 70 takmičara iz regiona

Ivana Petaković iz Beograda sveukupni je pobjednik 6. međunarodnog festivala harmonike ‘Sevdalinko harmonikom opjevana’, koji je održan u Tuzli.

Mladi harmonikaši iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Mađarske, Makedonije i Austrije pokušali su da zadive stručni žiri svojim umijećem u muziciranju tradicionalne pjesme sevdalinke. Takmičari su se natjecali podijeljeni u sedam starosnih kategorija plus dueti.

-U kategoriji Pjetlići najbolji je bio Đorđe Živanović, dok je kod Pionira tu titulu ponio Dušan Šakota, kod Starijih pionira pobjedu je odnio David Čolić, a u kategoriji Mlađi junior Dušan Živanović.

U kategoriji Juniori pehar ide za Lazara Milića, a Filip i Nikola Popović su odnijeli pobjedu u kategoriji Dueti I. Nagradu u kategoriji Dueti II osvojili su Milana Tomića i Mihajla Janolića, a posebno priznanje je dobio Joso Šiboš. Nakon nadsviravanja u kategoriji Seniori prvo mjesto i nagrada sveukupnog pobjednika Festivala, koju je obezbijedio NANI sound, pripala je Ivani Petaković iz Beograda – navodi se.

Žiri je radio u sastavu Dejan Milkunić (predsjednik žirija), Predrag Raimović, Miloš Pavlović Kika, Stanislav Jusufović i Aleksandar Nikolić Brajić.

Prije dodjele nagrada, publici se predstavio sekset Predraga Raimovića mini koncertom i prošlogodišnji pobjednik Lazar Stanojević. Pobjednici svih kategorija su, nakon proglašenja, nastupili su uz pratnju orkestra Miloša Pavlovića Kike.

Nagrade su, uz članove žirija, uručili Ramiza Milkunić predsjednica Udruženja muzičkih umjetnika TK; Amra Jaganjac direktorica Turističke zajednice Tuzla, Denis Bećirović ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK; ministar za kulturu, sport i mlade TK Damir Gazdić, gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić te predsjedik Skupštine TK Žarko Vujović.

-Festival ovog obima nije bilo moguće organizovati bez pomoći prijatelja koji su prepoznali vrijednost tog projekta i bili sa nama od početka – rekao je direktor Festivala Dejan Milkunić.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, Tuzla je od danas i regionalni centar harmonike.

-O tome ćemo uskoro više, jer jedno je sigurno, našem gradu i cijelom kantonu je i te kako potrebna manifestacija toga tipa gdje će mladi muzičari pokazati znanje, a neki od njih i prvi put nastupiti pred publikom – istaknuto je.

Festival harmonike ‘Sevdalinko harmonikom opjevana’ održan je šesti put zaredom u organizaciji UG Eufonija, a ove godine okupio je oko 70 takmičara iz regiona.