Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer KS

Uk o finansijskim poteškoćama u KS: Kriv je ponder, plate i socijalna davanja nisu ugrožena

nihad uk
Foto: Vlada KS
Nihad Uk

Dodao je da će Vlada tretirati i pitanje budžetskog deficita, s kojim se KS suočava već dugi niz godina, a sve na način da građani ne osjete bilo kakve posljedice.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk danas je izjavio da je smanjenje koeficijenta za raspodjelu javnih sredstava (ponder) za KS izvor finansijskih izazova u kojim se našao taj kanton.

Brojni izazovi

Istakao je da je federalni nivo vlasti na taj način u 2023. oduzeo KS-u 97 miliona KM, u ovoj godini će to biti oko 115 miliona KM, a u 2025. taj iznos će biti oko 130 miliona KM.

Uk je naveo da se Vlada KS i pored toga pri kreiranju budžeta nije odlučila za umanjenje davanja i snižavanje kvaliteta života koji je proteklih godina kreiran u KS.

-Jedan od najglasnijih inicijatora izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda kojim je smanjen ponder za KS u Parlamentu FBiH bio je zastupnik SDA Salko Zildžić koji je tada rekao da time treba zaustaviti rast Kantona Sarajevo, ali to se nije desilo na njegovu žalost, jer KS nastavlja rasti – poručio je Uk.

Naglasio je da ne postoji bojazan da će bilo koje zakonsko pravo, poput plata, boračkih i porodiljskih naknada, biti uskraćeno u ovoj budžetskoj godini.

Sve obaveze će biti ispoštovane

Ministar finansija KS Afan Kalamujić pojasnio je da Vlada KS planira aktualizirati temu revidiranja kriterija za dodjelu pondera, te da priprema i rebalans budžeta pri kojem će sve preuzete obaveze biti u potpunosti ispoštovane.

Dodao je da će Vlada tretirati i pitanje budžetskog deficita, s kojim se KS suočava već dugi niz godina, a sve na način da građani ne osjete bilo kakve posljedice.